Търновец е старши стюард на влака “Ориент експрес”

Публикувано на чт, 6 юни 2024
18389 четения

Търновец работи като старши стюард на легендарния влак “Ориент експрес”. През тази година Николай Симеонов за пети път обслужва елитните пътници на влака, който пристигна във вторник на жп гарата в Русе и оттам ще продължи за Варна и Истанбул. Той споделя, че за да започне работа човек на “Ориента”, е необходимо да знае чужди езици, подходящо образование и разбира се, да има и известна доза късмет. Повечето от колегите му са завършили специалност “луксозно хотелиерство” и знаят поне по 4 езика. Самият Николай е стюард вече шеста година. Научава за обявата за работа във влака от познат, явява се и успява да пребори огромната конкуренция. Също като останалите от екипажа боляринът носи атрактивна и елегантна униформа, с която предизвиква възхищение. По гарите, на които влакът спира, десетки хора се скупчват край него, за да си направят селфи за спомен.
Старши стюардът разказва, че това е исторически влак, като интериорът в него е създаден през 1930 г. Персоналът му е 45-50 човека, като сред тях преобладават французите и италианците. Във влака има и три ресторанта. Кухнята е смесена, като в нея има включени и български кулинарни продукти. В два от вагоните има по три луксозни апартамента, в които са пътували личности като холивудската звезда Анджелина Джоли и някои членове на европейски кралски семейства. В миналото във влака са пътували: английската кралица Елизабет II, австро-унгарският кайзер Франц Йосиф, френският президент Шарл де Гол, писателите Агата Кристи и Оноре дьо Балзак. Самият Николай споделя, че е попадал на доста интересни случки с известни световни личности, но не може да ги разказва заради фирмената тайна, която трябва да пази.
Освен Николай при преминаването на “Ориент експрес” от Русе до Варна локомотивът ще бъде управляван от машиниста Владимир Кахърков, който е четвърто поколение железничар от Г. Оряховица. Той ще подкара машината на “Ориента” за втори път. “За мен това е отговорност, но и удоволствие”, споделя Кахърков. Помощник-машинист на луксозния влак при преминаването му през България пък ще бъде Десислава Куманска, която също е от БДЖ – Пътнически превози – Г. Оряховица. След еднодневен престой в Истанбул “Ориент експрес” се връща отново през България, като крайната точка на пристигането му е Париж.
Легендарната композиция е създадена през 1882 г., когато белгиецът Жорж Нагелмакерс, син на банкер, решава да се позабавлява с приятелите си като ги разходи с луксозен влак от Париж до Виена. Идеята толкова му харесва, че той създава компанията “Compagnie Internationale des Wagons-Lits”, чийто предмет на дейност е организиране на пътувания с луксозни влакове. Най-популярната от тези композиции става “Ориент експрес”, който получава името си през 1891 г., а неговият първи маршрут е бил от Париж до Гюргево, оттам пътниците с друг влак и с ферибот достигат до Цариград.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново