Свищовската академия ще присъди стипендия и ще поеме семестриалните такси на Нургюл Салимова

Публикувано на ср, 23 авг. 2023
534 четения

Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов ще присъди стипендия и ще поеме семестриалните такси на своята студентка Нургюл Салимова. Ръководството на Академията обсъжда и други възможности да подпомогне талантливата ни шахматистка, заяви в интервю за БНР ректорът на висшето учебно – проф. Марияна Божинова, като допълни, че ще очаква Нургюл на тържественото откриване на учебната година, за да получи лично тези награди.
“Цяла България се гордее с постижението й. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си”, каза пред националното радио проф. Божинова, като поясни, че това е възможно благодарение на създадената академична фондация, която подпомага изявените студенти в областта на обучението и спорта. Припомняме, че тази година Салимова, която се класира втора на Световната купа по шахмат, ще бъде първокурсничка в специалност “Маркетинг” в Стопанската академия в крайдунавския град.
Предложенията на проф. Божинова, която е председател на Управителния съвет на фондацията, ще е да се поемат всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, да й се присъдят специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще бъдат обсъдени и други награди, а след като тя вече се е записала и е платила първата си семестриална такса, сумата ще й бъде върната от лични средства на ректора и покрита с тях, посочи проф. Божинова пред БНР.
“Това са шампиони, които искат да бъдат шампиони и в обучението”, посочи пред БНР ректорът на Стопанската академия и добави, че такива личности са отговорни, упорити, прекрасни български млади хора, които са достойни граждани на България. “Ние по всякакъв начин трябва да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас”, бе категорична тя и добави, че Нургюл ще намери своето място и в академичен музей със специален кът, почитащ постиженията на изявените студенти – спортисти.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново