Свищов е домакин на национален фестивал за стари градски песни

Публикувано на сб, 7 окт. 2023
189 четения

Национален фестивал за стари градски песни „Георги Бейков“ събра за седми пореден път любители на старите шлагери в Свищов. Тази годна участниците са представители на 47 групи от цялата страна, а старт на конкурсната програма даде младата певица Маргарита Крумова от НЧ „Пробуда“ в с. Тотлебен, с песента „Пътнико свиден“. Фестивалната програма продължава и днес, когато ще бъдат наградени и отличените изпълнители.

Фестивалът, носещ името на един от най-изявените български певци на стари градски песни Георги Бейков, бе официално открит от д-р Анелия Димитрова, ВРиД кмет на Община Свищов, която приветства организаторите, участниците и гостите и подчерта значимия принос на Бейков за мястото на този жанр в музикалното изкуство.

„Днес и утре ще се потопим в неповторимата и романтична атмосфера от началото и средата на 20-и век, пресъздадена от всички изпълнители на старата градска песен, които ще докажат, че тя не е отживелица, а все още е жива и все така вълнува публиката“, каза д-р Димитрова.

През двата фестивални дни жури с председател Пламен Бейков, син на Георги Бейков, и членове – Георгиос Филаделфефс, пианист и директор на смесен хор „Добри Чинтулов“ – Сливен, Росен Маринов, директор на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов, музиканта Георги Герчев и Стефан Андреев, самодеец в Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов, и бивш ръководител на групи за стара градска песен, ще има удоволствието да оцени изпълнителите и да отличи най-добрите сред тях, посочиха от Община Свищов.

Николай ВЕНКОВ

сн. Община Свищов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново