Световноизвестният художник Никола Манев откри изложба за 50-годишнината на Полски Тръмбеш

Публикувано на вт, 9 сеп. 2014
1410 четения

Кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров подари на Никола Манев почетен плакет. Зад тях е картината “Хоризонти”, която художникът дари на града.

Изложба от 23 картини, представящи България, откри в Полски Тръмбеш световноизвестният художник Никола Манев. Експозицията, представяща неговите любовни писма към България, се превърна в акцент в тържествата за 50-годишнината от обявяването на Полски Тръмбеш за град.
Платната с пейзажи от Царевец, Татул, Перперикон, Родопите, но и изгубената планета, хоризонти и любимите на автора небесни магистрали ще останат в града до 25 септември. Творбите на космополитния творец са подредени в Историческия музей, който на 8 септември навърши 7 години от създаването си.
Никола Манев подари едно от най-скъпите си платна “Хоризонти” на хората от Полски Тръмбеш. “Единственото по-хубаво нещо от това да получаваш подарък е да направиш подарък. Моят жест е за топлината, приятелството и доверието, което намерих в Полски Тръмбеш. Когато моят приятел Огнян Боев ме покани да направя изложбата, аз дори си мислех, че Полски Тръмбеш е някакъв народен хумор. Не знаех в коя част на България се намира. Днес съм очарован и сърцето ми тупти развълнувано”, каза при откриването на изложбата Никола Манев.
На празника на града дойде Генералният консул на Руската федерация в Русе Татяна Грушко, гости от Румъния, антропологът и почетен гражданин на Полски Тръмбеш проф. Йордан Йорданов, областният управител Стефан Стефанов, кметът на Павликени Емануил Манолов, председателят на ОбС в Стражица Илиян Маринов.
Група “Сияние” създаде химн на Полски Тръмбеш, който за първи път прозвуча на празника на града. Полски Тръмбеш вече има и свой филм за миналото и настоящето си. За него Общината е дала 5000 лева, изработката е на програмата “БНТ свят”. За първи път Полски Тръмбеш се сдоби и със свои картички. Идеята и реализацията е на Историческия музей с директор Христо Харитонов.
Първият музикален фонтан с динамично управление на водните ефекти и осветлението беше пуснат в центъра на града за 50-годишния му юбилей. Такава атракция има само в Дубай, след нас ще има и във Варна, разказа кметът на празнуващия град Георги Чакъров. Светлинното и звуковото шоу започват в 21 часа вечер. Строителството е за 200 000 лв., а феерията струва 48 000 лв. С прожекторите може да се правят 16 милиона цветни комбинации.
3 162 000 лв. бяха вложени това лято в ремонти на Полски Тръмбеш и селищата от общината. 1,5 млн. лв. от инвестициите бяха направени за 50-годишния юбилей. От публичната инвестиционна програма на правителството за Полски Тръмбеш бяха отпуснати 680 000 лв. Парите са за спортен кът с нова обществена тоалетна на мястото на бараките, в които преди години е била библиотеката. С 67 323 лв. вече е направена нова детска площадка в градския парк. За възстановяването на зоната за отдих в квартал “Гаджули” са отпуснати 6659 лв. по ПУДООС, каза кметът Георги Чакъров. Напълно обновена и санирана е обществената сграда за социални услуги. От собствени средства и национално дофинансиране от доверителния екофонд общо за 76 456 лв. е санирана ЦДГ “Детски свят”. Със 70 000 лв. от хазната е направен ремонт на общинския хотел “Есперанто”. 3800 лв. са отделени за ремонт на хранилището на музея. Автогарата в града е обновена с 9400 лв. Залата на прочутия ансамбъл “Полянци” е ремонтирана с над 8000 лв. За облицовката на част от северната фасада на Общината са заделени 6200 лв. За текущ ремонт на спортната зала и покрива на закрития басейн са предвидени 8300 лв. От общинската хазна за ремонти на тротоарите в града са инвестирани 8700 лв. От целевата капиталова субсидия са направени ремонти на общинската пътна мрежа за 100 000 лв.
Интервю с Никола Манев очаквайте в следващите броеве на “Янтра ДНЕС”.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново