Светлин Наков запозна учениците от Американския колеж със света на бъдещето

Публикувано на пн, 19 Дек. 2022
277 четения

Над 250 ученици и учители от Американския колеж във В. Търново се събраха в актовата зала на учебното заведение за лекцията на доц. д-р Светлин Наков, български програмист-предприемач, създател на “СофтУни (Софтуерен университет)”, автор на множество книги и статии по програмиране и софтуерни технологии. Специалният гост-лектор запозна присъстващите с професиите на бъдещето, с настъпващите промени в живота на човечеството, с провеждащата се в момента поредна индустриална революция, с роботизацията и навлизащите смарт устройства в почти всяка сфера на бизнеса и бита на хората.
Още в началото на срещата Наков разказа, че е роден във В. Търново през 1980 г. и това е градът, където на 11-годишна възраст, в сградата на бившия Пионерски дом започва да прави първите си стъпки в областта на програмирането. В старата столица той завършва ПМГ “Васил Друмев”, след което заминава да учи, а впоследствие и да работи в София.
“Много се радвам, че В. Търново вече е един технологичен център, център на нещо, което се очертава да доминира в идните поне 50 години”, започна представянето си Наков и разказа накратко, че е в основата на няколко технологични образователни инициативи. През 2005 г. той създава Националната академия по разработка на софтуер (НАРС), през 2009 г. основава Академията на Телерик за софтуерни инженери, а през 2010 г. – училищната софтуерна академия на Телерик. В края на 2013 г. стартира инициативата Софтуерен университет (СофтУни), а през 2018 г. съосновава частна професионална гимназия за дигитални умения “СофтУни Светлина”.
“Някой ден ще трябва да започнете да работите и е по-добре да се занимавате с нещо, което е готино, търсено, модерно и е част от дигиталната трансформация на света около нас”, каза Наков и продължи със своята видеопрезентация. Той посочи, че най-търсената професия в световен мащаб в момента е софтуерен инженер и това е категорично – 9 от 10-те най-желани професии към днешна дата са разновидности на софтуерния инженер. Тук става въпрос за хора, търсещи бъговете в софтуера, системни администратори, програмисти, бизнес анализатори и проектни мениджъри, ИТ консултанти, разработчици на изкуствен интелект и др.
“Има хора, които се занимават с това да направят така, че колите да се самоуправляват. Дори в момента по магистралите се движат тирове, които карат сами”, каза Наков. На пазара сега се търсят хора, които правят потребителски интерфейс, програмисти, които управляват данни на различни сървъри, разработчици на уеб- и мобилни приложения, анализатори на данни, специалисти, работещи по информационната сигурност и защита, и др. За тези най-търсени професии в света има сумарно около 6 млн. свободни позиции, непопълнени към днешна дата, посочи Наков, който добави и кои са най-използваните програмни езици – Java, JavaScript и Python.
Презентацията продължи с информация за индустриалните революции, първата от които е свързана с откриването на парния двигател и навлизането на машините в живота на хората. Втората от тях е вследствие на построяването на заводите, използването на поточните линии за масово производство и електроенергията. Третата индустриална революция е когато започва автоматизацията на процесите и се появяват първите роботи, а четвъртата, която се случва сега и ние сме нейни съвременници, е свързана с концепцията за абсолютно автономни заводи, пълна автоматизация и все по-голямото навлизане на изкуствения интелект във всички сфери на човешкия живот. Наков разказа и за завладяващата ни SMART индустрия, правеща “умни” нашите къщи, домашни уреди и какво ли още не.
“В България в момента се създава софтуер и хардуер за технологичен автономен склад. Това е 2 декара помещение, в което не работят или почти не работят хора, с изключение на машинните инженери. В него едни машинки ходят, вземат онлайн поръчки, изпълняват ги и ги предават на куриера. Следващата стъпка е този куриер да бъде заменен от дрон, който да лети и да прави доставки до клиентите. Крайната цел е и тя ще се случи, без човешка намеса да може да се пазарува по интернет”, разказа Наков, според който дори предприятията по селата ще трябва да се модернизират по този начин. “Принудени сме, защото вече не е въпрос на бизнес, а на оцеляване. Не казвам, че хората като работници ще изчезнат напълно, просто ще има повече нужда от ИТ и технологични специалисти, които ще са ценните и ще движат този прогрес. Роботите идват – неизбежно е”, допълни той.
Наков разказа и за брат си, който работи в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Там има Министерство на изкуствения интелект и в последната година са инвестирани 2 млрд. долара в технологии за изкуствен интелект. Светът се трансформира и всичко ще става смарт, смята Наков. От сградите, през превозните средства, мрежата за електрозахранване и т.н. Това е неизбежно, защото не е ефективно всичко да се прави от хора, а технологията решава много от проблемите. Към днешна дата в Добруджа жънат автономни комбайни без шофьори. Там летят дронове, които кацат на различни места в нивата, вземат проби от почвата, които се анализират в лаборатория и данните се изпращат на друг дрон, който пръска различни съставки на съответното място, според това какво е нужно за този къс земя, разказа гост-лекторът.
По въпроса какво трябва да се учи, Наков е на мнение, че е най-добре това да бъде нещо, което ни харесва, което се търси и което ни се отдава. Често се случва да превърнем хобито си в професия и това не случайно е доста успешно, посочи той.
Наков отговори и на въпроси от учениците, които се интересуваха от това, дали след време няма да стане пренасищане със софтуерни инженери на пазара на труда, какво ще се случи с хората, които ще бъдат заменени от изкуствения интелект, как ще се компенсира човешкото отношение, когато роботите заемат мястото на хората, какви знания и умения са нужни, за да станем програмисти и др.
Според гост-лектора България вече се е превърнала в Силициевата долина на Източна Европа и това е мнението на генералния директор на голямата немска фирма BOSCH. Човек трябва да си поставя високи цели, но да са и реалистични, завърши Наков и получи аплодисменти от присъстващите в залата.
Гостуването на Светлин Наков беше по покана на Американския колеж във връзка с обучението по професия “Машинен техник”, специалност “Машини и системи с ЦПУ”, която е нова за училището. Тя бе представена накратко от учителката Красимира Тодорова и водещите на събитието – учениците Йоана и Алекс. На лекцията присъстваха също Христо Тенчев, съосновател на СофтУни, и Юлия Величкова, старши експерт “Професионално образование и обучение” в РУО – В. Търново. Паралелно с лекцията бе открита и изложбата “Soul of the machine”, която включва творби на авторите Борис Сариков, Весела Николова, Гроздан Илков – Графа, Николай Кръстев и Клуб към “Американски колеж Аркус” – “Art and Design”. Експозицията скулптури е предоставена от Русенския университет “Ангел Кънчев”, катедра “Машинознание, машинни елементи, инженерна графика и физика”, със съдействието на доц. Юлиян Димитров.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново