Спад в безработицата отчита Бюрото по труда

Публикувано на пт, 27 Юли 2018
216 четения

1782 са регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” във В. Търново през юни. Експертите отчитат намаляване на хората без работа със 148 души или с близо 11 % спрямо предходния месец. Безработните в община Велико Търново са 1195 души, в община Елена 327, а в община Златарица – 260. Равнището на безработица в региона е 3,7 % и е с 2 пункта под средното за страната.
Безработните младежи до 29 г., регистрирани в ДБТ, са 238 или 13,4 % от всички регистрирани безработни лица. Хората над 50 г. са 636 и са близо 40 на сто от всички безработни. Средната продължителност на безработицата през юни е 3,8 месеца.
През юни заявените свободни работни места са 409 и са с 42 повече, спрямо предходния месец. Половината от тях са за лица с работнически професии. Заетите позиции са 329 и са със 183 по-малко. „Във всички области се изпитва недостиг на работници и служители. Наблюдава се разминаване между търсенето и предлагането на работа. Причината е, че се търсят хора с определена квалификация, а безработните са с друга квалификация или тя не съответства на търсената”, заяви Обрешко Нечев, директор на ДБТ – В. Търново. И уточни, че за едно работно място са се конкурирали трима безработни.
Общо 303 анкетни карти са попълнени по време на информационната кампания, която се проведе във В. Търново и бе насочена към безработните младежи до 29 г. Събитието е част от проекта „Готови за работа”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В концерта в старата столица пяха Дичо, Теди Кацарова, DJ Моник и фолклорна формация „Раховче”. Над 450 младежи и жители на В. Търново взеха участие в мащабното събитие. От Бюрото са организирали още една информационна проява. На 17 юли в златаришкото село Родина се е провел Ден на работодателя с участието на търновска фирма, която е обявила 16 работни места. На срещата са дошли 51 души, търсещи работа.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново