СОУ “Николай Катранов” в Свищов празнува половинвековен юбилей

Публикувано на чт, 6 Ное. 2014
614 четения

С поредица от инициативи СОУ “Николай Катранов” в Свищов празнува своя половинвековен юбилей. В чест на празника днес в училището се открива музей, който представя най-знаковите събития от 50-годишната история на учебното заведение. През седмицата учениците от начален клас се забавляваха в шоуто “Училището търси таланти!”. Всички възпитаници на школото се включиха и в юбилейния спортен турнир. Кулминацията на честванията ще бъде в петък с тържествен концерт в залата на Първо българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”.
“През 1964 г. отваря вратa ново училище за децата на Свищов. То носи името на видния възрожденец Николай Катранов. В първия випуск се обучават 550 деца, а за директор е назначена Митанка Михова. Днес СОУ-то има 760 ученици от 1 до 12 клас, както и подготвителна група, а с тях работят около 70 учители”, разказа директорът Генади Иванов. През последните 6 г. трима педагози от “Катранов” са удостоени с най-високото отличие на МОН – наградата “Неофит Рилски”. Това са Теменужка Блажева, която преподава немски език, Галя Иванова – история и цивилизация и Величка Плачкова – физическо възпитание и спорт.
Вече 15 г. училището има сериозни постижения в областта на чуждоезиковото обучение. През 1998 г. се образува първата паралелка в профил “Чуждоезиков” с немски език, а от 1999 г. и с английски. През годините с децата работят и доброволци от Корпуса на мира. Тогава се сформира и първата професионална паралелка по бизнес и финанси.
Повече от десет проекта по програма Коменски е спечелило училището. През 2010 и 2013 г. ученически групи са посещавали Европарламента в Страсбург по програмата “Евроскола”. През т.г. СОУ-то спечели първа награда по проекта Generation@school в конкуренция с над 100 училища от 20 европейски страни. Така 35 ученици и учители бяха посрещнати и в Европейската комисия в Брюксел.
Миналата година изявената математичка Любомира Димитрова е спечелила 22 призови места, включително и 7 златни медала, от различни състезания, конкурси и олимпиади. Тази година училищният отбор по хандбал стана шампион на България в Ученическите игри. Така заслужи правото да представя страната ни на световното първенство в Турция през лятото.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново