Смесица между фолклор и джаз на Дикси джаз фест 2017

Публикувано на ср, 5 юли 2017
275 четения

На симбиозата между българския фолклор и джаза е посветено десетото юбилейно издание на Дикси джаз феста във Велико Търново. 50 музиканти ще радват меломаните в трите концертни вечери на 6, 7 и 8 юли край паметника на Асеневци, съобщиха организаторите.
Официалното откриване е в 19,30 часа на 6 юли, четвъртък, когато домакините от “Роял Дикси Бенд” ще изнесат концерт, посветен на големия музикант Данчо Капитанов, който си отиде скоро. Веднага след тях сцената ще завладеят участниците от Франция – “Тритон”. Сред тях е синът на тромпетиста Венци Благоев – Димитър, който сега завършва своето образование в Ница. Концертът в четвъртък ще завърши с изпълнения на Димитър Льолев квартет и проектът “Родополоджи”. Льолев е от онова поколение български музиканти, завършили образованието си в чужбина. В случая – това е Холандия, Грьонинген. Той е един от първите, който се обърна с проект към фолклора. Издава го италианска музикална компания. Разбрах, че има интерес към него от голямо джаз списание в Ню Йорк. Мисля, че той е първият български музикант, за който пише медия от такъв мащаб, обясни Емил Костурков, председател на фондацията, която организира джаз фестивала във Велико Търново.
Вторият ден от Дикси Джаз фест започва в 17,30 часа с проекта на Венци Благоев “Джаз за деца”. Срещата на малките великотърновци с джаза ще се състои край паметника “Майка България”. В петък вечер на голямата сцена край “Асеневци” меломаните ще чуят “Джазаница” на барабаниста Боби Петров, в който участват още Димитър Льолев и Владимир Карпаров. В проекта “Родополоджи” и в “Джазаница” се включва и големият български пианист Антони Дончев, поясни Костурков.
След това на сцената ще излязат Военният биг бенд на Стара Загора и приятели, които ще представят пред аудиторията изцяло авторски и нови композиции на Милчо Левиев, Димитър Льолев, Владимир Кърпаров, Иван Добрев и Емил Костурков.
В третия ден на феста ще се изявят музикантите от “Румен Халачев квартет” и “Стефан Горанов квартет”, в който единствено фронтменът е българин. Той живее в Испания и води със себе си испански музиканти, които пристигат тук специално за фестивала.
Сред съпътстващите събития на Дикси джаз феста са концерти в кварталите “Бузлуджа” и “Картала”, както джем сешъни в един от великотърновските клубове. Фестивалът се организира от фондация “Дикси Джаз Фест”, Община Велико Търново и фондация “Америка за България”.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново