Служители на статистиката излизат на протест

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
277 четения

Служители от Териториалното статистическо бюро във В. Търново излизат на протест днес – 11 октомври. Недоволството им е част от серията протести, които започват работници и служители на НСИ в страната, като етап от преминаването към ефективни стачни действия. Протестът ще е от 08,00 до 08,30 ч. пред сградата на ТСБ, уточниха от КТ „Подкрепа“.
През юли в цялата страна имаше протести на статистиците, включително и във В. Търново, с искане за увеличение на заплатите на работниците и служителите.
„С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличение на работните заплати, а през месец септември министър-председателят призова работещите за „малко търпение“. Търпението обаче се изчерпа отдавна“, заявяват от КТ „Подкрепа“. И посочват, че работните заплати в НСИ от 2015 до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент – 3-4 %. През 2020 г. с постановление на Министерски съвет във връзка с ковид кризата са увеличени заплатите с до 30 % само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследване в домакинствата по метода „лице в лице“. През месец декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11 на сто, но въпреки това възнагражденията изостават чувствително, посочват от синдикалната организация. И допълват, че нивото на заплащане в системата е унизително, като за първото тримесечие на годината от 120 държавни институции НСИ е на 114 място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделения на НСИ са на 118. Средната заплата в НСИ е под 1300 лв., а често статистиците в териториалните поделения получават под 1000 лв. В тази връзка настояват за увеличение на работните заплати с минимум 50 %, посочват от КТ „Подкрепа“.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново