Сигнал за шамар в търновско училище стигна до няколко държавни институции

Публикувано на пн, 18 мар. 2024
3889 четения

Сигнал за шамар, ударен от учител на ученик във великотърновско училище, стигна до Народното събрание, министър-председателя, МОН, МВР и много други институции и организации в България. Случаят е от Гимназията по моден дизайн в старата столица и в него са били замесени осмокласникът Шахин Шерифов и учителят методист Цветелина Тутовска. За него е уведомил Валерий Жижко, който обаче не упоменава в качеството си на какъв прави това.
„При нас сигнал не е получаван. Случаят е от 12 март, а чак на 15 март дойде бабата на Шахин, която е негов настойник, с желание да извършим проверка дали учител е удрял внука й. Извиках колегата Тутовска и Шахин в кабинета ми и разяснихме случилото се“, разказа Мариан Георгиев, който от 1 март е директор на гимназията. Двамата замесени са обяснили, че ударът е бил неволен и е получен от осмокласника по време на преподаване и ръкомахане от страна на учителката, която го докосва, без да иска. Впоследствие те дори са се шегували със случилото се, а на шегите свидетел става и класният ръководител на момчето, който влиза в стаята в този момент. След като това става ясно, бабата отказва предложението от страна на директора да подаде сигнал, а тепърва от страна на ръководството на училището предстоят срещи с институциите, които да доизяснят случилото се.
Шахин е написал своите обяснения, в които сам описва, че това не е било шамар, докато в жалбата се посочва, че ученикът е стресиран, изплашен и унизен от постъпката на учителката е споделил с баба си за случилото се и е заявил, че не иска повече да ходи на училище. Това обаче не отговаря на истината, защото той продължава да посещава учебните занятия. Шахин не си е вадил медицинско свидетелство, нито е уведомил директора или зам.-директора за случая, посочва Георгиев.
„Не знам по каква причина е тази атака и от кого“, коментира директорът на Гимназията по моден дизайн, според когото сигналът е целенасочен и тенденциозен. Регионалното управление на образованието във В. Търново също е уведомено за случая, добавя той.
„Аз ходих до училището, където се срещнах с директора и учителката. Реших да не предприемаме нищо, защото Тутовска се извини на детето и на мен и каза, че това няма да се повтори. Според внука ми тя го е ударила, но защо и как не знае“, коментира бабата на Шахин – Шазие Яшарова. Тя изрази предположенията си, че с въпросния подател на сигнала Валерий Жижко са се свързали други учителки от гимназията, които са направили жалба от нейно име, но без съгласието и знанието й. „Може би имат някакви пререкания помежду си и така им дойде по-лесно да използват ситуацията с моя внук“, смята Яшарова, която допълни, че момчето няма никакви психически проблеми след случилото се и ходи на училище. „Валерий Жижко нито съм го виждала, нито го познавам“, заяви категорично бабата на Шахин, като добави, че ако има втори такъв случай, сама ще подаде жалба и ще потърси начин истината да излезе наяве. От ръководството на училището също се надяват случаят да се изясни, за да не остави петно върху репутацията на гимназията.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново