Сезонът на петуниите

Публикувано на вт, 11 юни 2024
115 четения

Вероятно и вие сте се спирали запленени от красивите балкони, тераси или первази на прозорци, украсени с пищно цъфтящи петунии. Да, лятото е сезонът на тези избухващи с багри цветя. Където и да са поставени, мястото, изглежда пъстро и весело като излязло от приказка или каталог за пътуване. Може би сте си мислили, че за да се радвате на тази красота, трябва да полагате много грижи и че изящните петунии са капризни. Всъщност, това изобщо не е така. Те са изключително непретенциозни цветя, които ще ви радват през цялото лято с красотата си, а ще изискват минимални грижи. Разнообразието от багри и форми – звездовидни, кичести, висящи ще затрудни избора ви.  Все още не е късно да засадите разсад петуния в сандъчета и да се радвате на красотата им цяло лято. Те имат дълъг цъфтеж – от май до късна есен.

petunii-3

Петуниите могат да се отглеждат от разсад или чрез директна сеитба на семена. Те са силно разклонени и достигат височина около 30 см.  Изискват слънчево място и не се страхуват от слънчевите лъчи. Виреят добре в глинестата или песъчливо-глинеста плодородна почва, която трябва да е добре дренирана. Те са сравнително издръжливи на засушаване, но имайте предвид, че през горещите летни дни ще имат нужда от редовно и често поливане. Трябва да поливате корените на растението като се стараете да не попада вода върху нежните цветове, защото те са много чувствителни на вода и веднага се повреждат. След като полеете петуниите на следващия ден е препоръчително да разрохкате леко почвата, за да не се образува кора. Почиствайте и от плевели.

За да се радвате на пищен цъфтеж е добре да подхранвате петуниите. Предлагаме специален тор за петунии, който съдържа всички необходими микроелементи за доброто развитие на точно този вид цветя. Специалната разработка е насочена да покрие най-важните нужди на петуниите. Торенето е добре да правите през една или две седмици.

petunii-2

Много специалисти съветват преди цъфтежа да направите прищипване на връхчетата на младите филизи на петуниите. Така ще си осигурите множество красиви цветове. За да стимулирате образуването на нови и нови цветове трябва да премахвате вече прецъфтелите.

Бъдете подготвени и за следната особеност на петуниите. Някъде в средата на лятото стъблата прорастват, издължават се и спира образуването на цветни пъпки. Тогава с градинска ножица скъсете наполовина стъблата. След около 15 дена вашите петунии отново ще ви зарадват с пищни цветове.

След приключването на цъфтежа и в началото на есента премахнете всички издънки и приберете петуниите на хладно място. Сега започва периодът на почивка за тях. През февруари може да ги „събудите“ като ги пренесете на слънчево място и възстановите редовните поливки.

petunii-1

Петуниите ще внесат много красота в живота ви. Не пропускайте да ѝ се насладите, докато пиете сутрешното си кафе или разхлаждаща напитка на балкона в летните дни.

 

Източник на изображенията: Pixabay.com

loading...
Пътни строежи - Велико Търново