Явор Колев: Сексуални насилници дебнат децата в интернет платформите за игри

Публикувано на ср, 23 Ное. 2022
449 четения

С над 300 % са се увеличили киберпрестъпленията в цял свят, в това число и срещу деца. Това заяви във В. Търново един от най-авторитетните експерти по киберсигурност у нас Явор Колев, позовавайки се на доклад на Европол от миналата година. Експертът е едно от лицата на кампанията „Пази детето в интернет“, която стартира в началото на годината по инициатива на най-голямата застрахователна компания в България. По думите му най-уязвимата група са децата на възраст 5 – 7 клас.
„През последните две години децата са изцяло в интернет – комуникират помежду си, учеха онлайн, забавляваха се в игрови платформи и целият им живот минаваше там. За съжаление, не само те са в интернет, а и насилниците, особено сексуалните. Може би родителите си мислят, че най-опасни са социалните мрежи, но основното място, където се срещат сексуални насилници са игровите платформи. И то насочени към най-малките на възраст между 7 и 9 г.“, каза още Явор Колев, който е дългогодишен ръководител на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП, а сега директор „IT и киберсигурност“ в застрахователна компания. Той подчерта, че е изключително важно родителите да са наясно какво правят децата в интернет и да се изгражда доверие между тях. „Родителите не трябва да се успокояват, че детето им е в съседната стая, защото в този момент може да прави снимки и да е изнудвано, след което да бъде изведено на улицата и да бъде злоупотребено с него“, уточни Колев.
Експертът обясни, че случаите на тези престъпления започват с невинен разговор в чата на платформите, където насилниците се представят за деца. Един от случаите, с които се сблъсква е на 9-годишно момиче от София, което се запознава с уж 11-годишно момче в платформа за игра. Обменят си снимки, включително и по-разголени, след което започва изнудване на детето в продължение на месец да изпраща още снимки. След отказа да се видят на живо, насилникът публикува снимките в общата стена на платформата, което става повод да се самосезират съответните институции. Оказва се, че сексуалният насилник е 28-годишен мъж от Пловдив, който има четири профила във въпросната платформа – на момичета и момчета, и имал за приятели общо 960 деца.
„Те са много умели психолози и ежедневно само това правят. 95 % от тях са мъже, според световната статистика. Аз досега в дългогодишната си практика жени не съм срещал или задържал. На възраст са между 20 и 50 г., но сме имали случаи на 17-18 г. и дори на над 70-годишна възраст. Имат среден до висок социален статус и избират професии, които им дават достъп за работа с деца“, обясни Явор Колев. В много от случаите насилниците са самотноживеещи, но има и семейни с деца.
Докато работи в ГДБОП, експертът обясни, че годишно са получавали между 80 и 100 сигнала. Но през последните години случаите зачестяват значително. Само за месец март т. г. полицията е задържала 21 сексуални насилници. Хванат е и насилник, общувал с 20 малолетни и непълнолетни момичета. За това целта на инициативата „Пази детето в интернет“ е да достигне до максимално много деца, родители и учители.
В рамките на няколко месеца кампанията е обхванала над 100 000 деца и родители.
Инициативата „Пази детето в интернет“ продължава с посещения и организиране на обучения в различни градове на страната. Последната седмица са посетени училища в София, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас и Созопол. Срещи с подрастващи предстоят и в други градове на страната. Те се водят от Явор Колев и националния координатор на кампанията Зоя Василева.
„Направили сме модел на открит урок, в който успяваме в рамките на 45 минути да разгледаме основните престъпления, които се извършват в интернет пространството. Най-опасното, което е сексуалното изнудване за пари и за придобиване на допълнителни сексуални материали и насилие. Урокът започва с 10-минутен видеоклип, направен от Европол и ГДБОП. След това има презентация, в която се разглежда профилът на сексуалния насилник и на детето жертва, разглеждаме местата, на които могат да бъдат срещнати и как да реагират, ако станат обект на такъв престъпен интерес“, обясни Колев. Съветът му към децата е да уведомят своите родители, ако се усетят нещо притеснително. А ако се притесняват, да споделят със семейството си да се обърнат към учител или училищния психолог за помощ. Задължително трябва да се запази комуникацията с другата страна чрез скрийншот, след което родителите да се обърнат към полицията.
За съжаление наказанията за подобен тип престъпления често са неефективни и след изтърпяване на присъдата тези лица отново биват залавяни да извършват същите деяния. За това най-важна е превенцията и родителите да говорят с децата си за проблема.
Част от кампанията „Пази детето в интернет“ са и обученията в област В. Търново. Над 1100 са заявилите участие ученици и учители от региона. Първата среща се проведе в аулата на ВТУ с ученици от Полски Тръмбеш, Павликени и Сухиндол. Предвидени са срещи и в СУ „Емилиян Станев“ и СУ „Вела Благоева“. А за тези, които не са успели да се включат има възможност да се запознаят с видеоклипа и в YouTube, допълни Явор Колев.
„Благодаря на кметовете на общините в областта, които въпреки краткия срок откликнаха и изразиха съдействие в подкрепа на кампанията. Респект и към директорите на училищата, всеки от тези, с които се свързах прояви интерес и организираха изключително бързо тези над 1100 деца от В. Търново и региона“, заяви общинският съветник Димитър Чолаков, който е и регионален координатор на кампанията.
Сред бъдещите планове на Явор Колев е съвместно с Министерството на образованието да създадат програма в рамките, на която да се коментират тези проблеми във всички училища и с децата в предучилищна възраст в детските градини.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново