Санират последните два блока във Велико Търново

Публикувано на чт, 17 Ян. 2019
6289 четения

Всеки момент предстои да стартира санирането на последните два блока във В. Търново, включени в Националната програма за енергийна ефективност. Това са жилищната сграда на ул. “Охрид” 3 и ул. “Ален мак” 4 и блокът на ул. “Георги Измирлиев” 12, като на този етап се очаква издаване на строително разрешително от гл. архитект. Същинските дейности по санирането ще започнат при продължителни температури над 5 градуса, уточни арх. Николай Миладинов, ръководител на програмата за енергийна ефективност.
Изпълнението се забави с месеци заради процедурата с избор на изпълнител и големия брой кандидати, които се явиха на обявената обществена поръчка на стойност 1,9 млн. лв. По-голяма част от парите за саниране са за блока на ул. “Охрид” 3 и ул. “Ален мак” 4, което ще бъде извършено от софийска фирма. Сградата се състои от 4 жилищни секции, всяка с по два входа, като общият брой на апартаментите е 144. За подобряване на енергийната му ефективност са предвидени 1 285 369 лв., а ремонтните дейности трябва да приключат в рамките на 180 дни.
За втората сграда на ул. “Г. Измирлиев” 12 са предвидени 617 370 лв., като санирането ще бъде направено от габровска фирма. В сградата, състояща се от три жилищни секции, има общо 40 апартамента. Реновирането на двата блока включва топлинно изолиране на външните стени, подмяна на амортизираната дограма, полагане на изолация на покрива, поставяне на енергийно ефективно осветление на стълбищните клетки и др.
Общо 38 сгради във Великотърновска област са санирани и въведени в експлоатация по Националната програма за енергийна ефективност, като най-много са в Община В. Търново, за която бе одобрено финансиране за 17 жилищни сгради.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново