Съборът на овцевъдите отново ще събере хиляди българи в края на май

Публикувано на ср, 27 мар. 2024
216 четения

Дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще се проведе от 24 до 26 май, съобщиха неговите организатори. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място – край Петропавловския манастир до Арбанаси, бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции.
На площ от 1300 кв. м, в най-мащабното изложение на чистопородни животни, ще бъде представено разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. В три специализирани зони животновъди ще покажат селектирани животни от над 30 породи. Край Петропавловския манастир ще има изложение на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще могат да се видят изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета и интересни демонстрации с тях.
Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивни състезания по ръчна стрижба, доене, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от най-големите коне тежковози. Отново ще се търсят козите с най-дълъг косъм, изключително зрелищно се очертава да е състезанието за най-тежък коч, в което премията за собственика на животното-победител е 1000 лева. За първи път ще се проведе и състезание за майсторско рязане на овчи суджук.
Под мотото “Българските храни от български суровини” ще е традиционното изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. Производителите ще могат да се включат в конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал, кисело мляко и оригинален продукт от овче/козе мляко и да получат отличителен знак за качество, който ще се присъжда на събора за първи път.
Ще има зони за директни продажби с био храни и напитки, празничен курбан, демонстрации на старовремска кухня и на стари български рецепти за млечни храни, чевермета, кулинарни зони, изложение на занаяти.
Старият бит и традиции от различни краища на страната ще “оживеят” в етновъзстановката “ЧифликЪт”. Посетителите ще могат да се включат в мобилни арт работилници и различни демонстрации. Интересни занимания, пленери и образователни игри очакват най-малките в традиционната за събора Детска творителница. Бойните умения на старите българи ще представи Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур.
В дните на събора на две сцени ще се проведе Националният фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”. В дванадесетото му издание над 2500 изпълнители самодейци ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, а за запалените по българските ритми ще има хоротеки.
Вълнуващи ще са празничните концерти, в които ще се включат Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова, Иво Папазов – Ибряма и оркестър “Тракия”.
Съборът на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Пeтропавловския манастир. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация “Наследство в бъдещето”, със съдействието на Министерството на земеделието и храните и подкрепата на общините В. Търново, Лясковец и Г. Оряховица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново