С патриотични песни над 100 доброволци чистиха джунглата около Родилно отделение

Публикувано на нд, 11 мар. 2018
1437 четения

Под звуците на патриотични песни, с народни хора и трудов ентусиазъм над 100 доброволци чистиха в слънчева неделя района около търновското Родилно отделение в Стара болница. Млади и стари, лекари и полицаи, шофьори, брокери и преподаватели във ВТУ, арт специалисти, деца и баби, цели семейства се включиха в акцията. Кой хванал лозарски ножици, друг с храсторез, трети с грапи, четвърти събира и носи камари с клонаци, малките мъкнат чували с отпадъци, но всички обединени от идеята да направят нещо добро, като облагородят двора на сградата, където се раждат деца от цялата област. Районът е в окаяно състояние и е заринат с боклуци и храсталаци, непочистени от десетки години, прилича на истинска джунгла.

Идеята е на Калин Василев, създател на групата за здраве във В. Търново. Преди време младежите чистиха част от двора в Нова Болница и Калин разочарован сподели, че хората пак са започнали да хвърлят боклуци. Според него причината е, че няма достатъчно табели и кошчета за смет, където пациенти и роднини да хвърлят отпадъците. Същото се отнася и за Стара болница.

При медиците начело на оборката се оказа д-р Сибила Маринова, шеф на борда на директорите на МОБАЛ и началник на ОАИЛ. Тя сподели, че няма как да пропусне това добро дело, което ще превърне терена около Родилното отделение по-приветлив. Младата Деница Александрова разказа, че се чувства щастлива да се включи в оборката и подкрепя всички инициативи на Групата за здраве. Омръзна ми да се оплакваме от какво ли не, трябва да действаме, от нас зависи, допълни учителката по английски. В разговора се включи и бившата преподавателка от ВТУ Марта Павлова. Тя изнасяше камари с клонаци, следвана от библиотекарката на Медицинския филиал Светла Дончева. Да подкрепи доброволците пристигна и Влади Ванков, непримиримият  еколог и откривател на замърсявания в Търново.

Баба с дъщеря и внуци, живели дълго в Швейцария, също участваха в чистането. До тях 70-годишна баба Спаска  ентусиазирано разказа, че участва за първи път в такъв неделник, но се чувства удовлетворена, че може да помогне. В същото време полицаят Драгомир Драганов следи зорко 8-годишният си син Виктор, който неуморно заедно с мама режат клонаци и оформят терена от южната страна на сградата. Момченцето припомни пред всички, че всеки трябва да хвърля отпадъците в кошчетата за смет, а не на улиците. И мама ме възпитава така, довери Виктор.

Повече от два часа доброволците почистваха терена около Родилното отделение. През това време не секнаха патриотичните песни и хора, а също и бръмченето на щилките. Чувалите с боклуците се трупаха около вековно дърво, а клонаците бяха складирани от едната страна на сградата. После за всички имаше кафе и чай. В почивката се роди предложението отрязаните храсти да бъдат предложени за отопление на социално слаби. По време на неделната акция Калин Василев съобщи, че има още три идеи за облагородяване на квартали и около запуснати чешми във В. Търново.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново