Руският посланик идва във Велико Търново за изложбата със Самарското знаме

Публикувано на вт, 13 Февр. 2018
410 четения

По покана на “Янтра ДНЕС” националната светиня за първи път ще бъде показана в старата столица

Посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров пристига в петък във Велико Търново по повод 140-та годишнина от Освобождението на България. Визитата му е част от кампанията “Търново, Освобождението и възкресението на България”, организирана от вестник “Янтра ДНЕС” по повод годишнината и 20-ия рожден ден на областния всекидневник. Партньори на инициативата са Община Велико Търново, Националния военен университет „Васил Левски”, Регионалният исторически музей и клуб “Традиция”.

По време на визитата на руската делегация във Велико Търново ще бъде показано за първи път Самарското знаме на Българското опълчение. Светинята ще бъде посрещната на 16 февруари от 11,00 пред сградата на музей “Възраждане и Учредително събрание” с военен ритуал. В него ще участват  курсанти от НВУ и доброволци от Клуб “Традиция”.

“Копието на националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица. За да могат повече търновци да видят  националната реликва, на 16 февруари музей “Възраждане и Учредително събрание” ще посреща посетителите безплатно”, съобщи Златина Димитрова – гл.редактор на вестник “Янтра ДНЕС”.

В изложбата ще бъдат представени още две светини – байрякът на Горнооряховските въстаници, което предостави музеят в железничарския град, и знамето – плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г. Търновци и гостите на града ще могат да видят и други интересни артефакти – снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, които се съхраняват във фондовете на РИМ в старата столица.

В Инициативния комитет, който подкрепи кампанията са кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, редица водещи историци и общественици.

“Община Велико Търново подкрепя събитията, посветени на 140 години от Освобождението на България. Тази изложба, в която ще бъде показно Самарското знаме, заедно с други реликви от войната, е само част от честванията на тази кръгла годишнина”, заяви зам.-кметът на Община Велико Търново Георги Камарашев.

Самарското знаме е ушито от три учителки от град Самара и предадено на Българското опълчение. Любопитен факт е, че знамето е осветено от свещеник от търновското село Дичин.

“Горнооряховското знаме също има много интересна история. То е било ушито за Априлското въстание, но още пред избухването му е заловено от турската полиция заедно с въстаниците. На 25 юни стар стил или 7 юли – нов стил, когато турците напускат Търново, група младежи го намират вътре и го връчват на 6-та Опълченска дружина”, разказа директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. В изложбата ще бъдат показани още оригинални руски униформи, част от фонда на музея в свищовското село Горна Студена, където е била Щаб квартирата на руската Дунавска армия.

 

ПРОГРАМА:

11,00 ч. – Военен ритуал по посрещане на Самарското знаме, знамето на Горнооряховските въстаници и бойното знаме на НВУ “Васил Левски”. Откриване на изложбата “Търново, Освобождението и възкресението на България”. Награждаване на победителите в конкурса за ученическо и студентско творчество “Търново, Освобождението и възкресението на България”.

Място: Музей „Възраждане и Учредително събрание”

 

12,15 ч. – Младежка научна сесия с председател проф. Петко Ст. Петков. Откриване на изложба с картини на участниците в конкурса “Търново, Освобождението и възкресението на България”.

Място: Регионална библиотека “П. Р. Славейков”

 

12,30 ч. – Поднасяне на венци и цветя на паметниците на загиналите руски воини във Велико Търново.

Място: парк “Света гора”, парк на храм “Възкресение Христово” и паметник на генерал Гурко в парк “Марно поле”

 

13,30 ч. – Официална среща на посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство г-н Анатолий Макаров с областния управител проф. Любомира Попова, кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и бригаден генерал Пламен Богданов, началник на Национален военен университет “Васил Левски”.

Място: сградата на Община Велико Търново

 

14,30 ч. – Представяне на възможностите за безплатно образование на български студенти в университетите в Русия. Презентацията ще направи първият секретар на Посолството на Русия в България Роберт Шестаков, който е и представител на руското Министерство на образованието и науката у нас

Място: в Регионалното управление на образованието

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново