Рекорд: 1038 българи и чужденци разгледаха Царевец на 1 януари само за 4 часа

Публикувано на вт, 2 ян. 2018
338 четения

Рекордните 1038 туристи са разгледали крепостта „Царевец” във Велико Търново в първия ден на новата 2018 г. Само за четири часа на историческия хълм са се разходили

806 българи и 232 чужденци, сочи статистиката на Регионалния исторически музей.

Заради хубавото време и високите температури пред касата на музейния обект се изви опашка. Желаещите да посетят архитектурно-музейния резерват бяха окупирали обекта близо час преди началото на работното време. От чужденците, качили се на Царевец, най-многобройни са били гостите от съседна Румъния – 150 души, и далечен Тайланд – 30. Сред първите посетители на крепостта е имало туристи от Гърция, Франция, Великобритания, Китай, Япония, Германия и САЩ. Сред българите 110 са били ученици, 50 – деца до 7 години и 62-ма студенти.

33-годишната Кремена Кулчева от Шумен е първия турист на Царевец за 2018 г. и първия регистриран посетител в музеен обект у нас за новата година. Портата на крепостта на българските царе беше отворена точно в 12 часа, а младата адвокатка беше официално посрещната от директора на търновския музей д-р Иван Църов. Тя получи специални подаръци – юбилеен медал и календар, посветени на 110 години от обявяване на Независимостта на България, издание на Паисиевата “Иcтория Славянобългарская” и друга музейна литература.

“Oбичам Велико Търново и Царевец, затова разходката ни тук е прекрасно начало на новата година. Виждам развитието на града като туристическа дестинация и пожелавам повече усмивки на хората”, сподели младата юристка преди обиколката на Царевец, при която тя и съпруга и бяха придружени от екскурзовод.

Крепостта в старата столица е най-посещавания туристически обект в страната и единствения музей, който работи 365 дни в годината.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново