РБ “Петко Р. Славейков” представи резултатите от проект, подобряващ обслужването на хора с увредено зрение

Публикувано на пт, 23 Дек. 2022
47 четения

Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” във В. Търново представи окончателните резултати от проекта за стратегически партньорства на “Еразъм+” за обучение на възрастни хора, в който участва заедно с представители на 6 други държави. Дейностите, свързани с него, доведоха до създаването на 3 продукта: уеб платформата TECH.LIBRARY, видеоматериали, представящи технологии, предназначени за хора с увредено зрение, и наръчник с препоръки за най-добри практики, разработени на езиците на партньорите, както и на английски език.
Проектът “TECH.LIBRARY – Подобряване на услугите на обществените библиотеки за потребители с увредено зрение чрез ИКТ инструменти и обучение” приключи след повече от две години работа. Партньорите от Италия, Словения, България, Хърватия, Латвия и Румъния си сътрудничиха за разработване на дигитални технологии и онлайн инструменти, като ключови двигатели за насърчаване на подобрени библиотечни услуги за читатели с увредено зрение. Проектът ще има дългосрочно въздействие върху професионалното развитие на библиотечния персонал в областта на ИКТ методологиите, като същевременно ще подобри ключовите им умения и ще насърчи много по-голямо включване в библиотеките, подобрявайки услугите, предназначени за незрящи потребители и потребители с увредено зрение в цяла Европа.
Екипът на РБ “Петко Р. Славейков” за първи път представи публично резултатите от проекта на пилотен семинар, който се проведе по време на работната среща на Краеведско обединение “Мизия” в сградата на библиотеката в старата столица. По време на събитието повече от 10 библиотеки и други организации от четири области – В. Търново, Плевен, Ловеч и Габрово, бяха ангажирани в работа в мрежа и споделяне на опит, говорейки за наличните ресурси на уеб-платформата TECH.LIBRARY, която им предоставя полезна информация, обучителни видеоклипове и материали, демонстрации и много повече съдържание за подобряване на дигиталните компетенции на техния персонал.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново