Пункт за животински отпадъци правят в общината

Публикувано на пн, 26 ян. 2015
731 четения

Пункт управление на животински отпадъци ще бъде изграден до края на годината в Сухиндол. Проектът е на стойност близо 2 млн. лв., а там ще се складират трупове на мъртви животни, които ще бъдат доставяни от всички селища в централна Северна България. Само шест общини в страната са партньори на Министерството на земеделието в реализирането на този проект, а една от тях е Сухиндол, похвали се кметът инж. Пламен Чернев.
В рамките на проекта се предвижда изграждането на няколко трупосъбирателни площадки, в които животните ще се събират и замразяват, а след това ще се извозват за изгаряне в екарисажа в Шумен. Сега сме на етап съгласувателни процедури, а реализацията трябва да стане до края на 2015 г., обясни инж. Чернев.
Сухиндол е единствената община от Великотърновска област, която извозва боклука си до регионалното депо в Севлиево. От 5 г. си караме сметта там, заедно с общините Дряново и Севлиево, посочи кметът. Трите общини са разработили и пилотен проект за компостиране, съвместно с екоминистерството. Предвижда се в Сухиндол да има съдове за събиране на органични отпадъци. В момента се рекултивира старото сметище на града по проект за 500 000 лв. от програма ПУДООС. Теренът ще бъде превърнат в мера и пасища, а процесът ще приключи до два месеца, каза Пламен Чернев.
С бюджет от 3 250 000 лв. ще разполага малката община през 2015 г., а такса битови отпадъци няма да се повишава до края на годината.
900 000 лв. са получили в Сухиндол по Правителствената инвестиционна програма.  Изграден е площад в централната част на с. Коевци за 180 000 лв., а с останалите средства е ремонтирана уличната мрежа в Горско Калугерово. Селото никога не е било асфалтирано. Първият асфалт е положен преди две години от кметството до църквата, а сега е изградена още една нова улица, успоредна на главната.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново