Пчелари масово внасят чуждестранни пчели майки

Публикувано на пн, 9 окт. 2023
153 четения

Българиски пчелари масово внасят чуждестранни пчели майки, с което създават рискове от появата на нови болести по пчелните семейства в България. Това заяви проф. д-р Пламен Петков от Аграрния университет в Пловдив, който е председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство по време на информационна среща на тема „Защо умират пчелите”, която се проведе във В. Търново. На нея бяха засегнати 4 основни проблема. На първо място е използването на пестициди, на второ място е вносът на екзотични болести и неприятели, на трето – едностранната селекция, която води до обедняване на генофонда на местните популации и на четвърто – вносът на чужд генетичен материал, което оказва изключително отрицателно въздействие върху местните популации медоносни пчели. Основно вносът от чужбина е от Полша, Австрия, Германия, Турция и др. Проф. Петров посочи и резултатите от изследване, според което са открити 27 вида пестициди в трупчета на пчели у нас. Пробите са взети от неблагополучни пчелини в шест района в страната. От бранша са категорични, че са обречени на гибел, ако Министерството на земеделието и храните не вземе незабавни мерки.
В информационната среща се включиха пчелари от В. Търново и региона. Събитието бе организирано от Областния пчеларски съюз, Националната служба за съвети в земеделието и Аграрния университет в Пловдив.
По време на срещата бяха разгледани и способите за интервенции в пчеларския сектор и възможностите за млади пчелари и малки стопанства да кандидатстват по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства”. В края на срещата бе посетен пчелин, собственост на земеделския производител Величко Тодоров.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново