Психар с нож напада в центъра на В. Търново

Публикувано на ср, 12 юни 2024
936 четения

Психично болен мъж извърши две нападения над граждани в центъра на Велико Търново и въпреки, че беше отведен за лечение в психодиспансера, днес отново се разхожда на свобода из града и може би търси поредната си жертва. Това е поредният красноречив пример за абсурдите на нормативната уредба в страната ни, отнасяща се до хората с психични проблеми, тяхното лечение и възможността да бъдат подвеждани под наказателна отговорност.
Мъжът с инициали А. М. е от Варна, но поне от две години живее във Велико Търново. През м.г. той е бил задържан за кражба на велосипеди от мазе на жилищен блок в старата столица. В изисканата от прокуратурата тогава психиатрична експертиза е записано, че лицето страда от параноидна шизофрения и не може да бъде привлечено под наказателна отговорност. Поради това наблюдаващият прокурор е изпратил до съда по местоживеене на лицето, т.е. до Районен съд – Варна предложение за неговото принудително лечение. Какво е било решението на съда във Варна не е ясно.
В петък А.М. се нахвърля първо върху млад мъж на главната улица „Н. Габровски“ и му нанася няколко удара. Задържан е от полицията и е отведен в Спешна помощ на областната болница. Там е извикан психиатър, който неизвестно как и защо определя, че нападателят не представлява опасност за обществото и затова може да бъде освободен. Час и половина по-късно агресивният мъж извършва второ нападение на паркинга на „Кауфланд“. Този път „жертвата“ е жена, която се движи със съпруга и детето си. Тъй като психарят се държал арогантно и буйствал, съпругът на жената му направил по-остра забележка. Тогава неочаквано мъжът се нахвърлил върху жената и нанесъл няколко юмручни удара в лицето, като счупил зъбната и протеза. Задържан е за втори път и е отведен направо в Центъра за психично здрdве (бившия психодиспансер). Там по данни на хора от персонала той продължил да се държи агресивно през целия ден и през цялата нощ, а на следващия ден необяснимо защо е бил изписан. Така опасният нападател в момента отново се намира на свобода и никой не знае кога ще извърши поредното свое нападение. И дали този път то няма да завърши с фатален край, тъй като по данни на някои свидетели, той е носел със себе си нож.
Случаят с А.М. се оказа истински „параграф 22“ и показа всичките несъвършенства на родната законодателна уредба третираща случаите на престъпления, извършени от хора с психични проблеми. Управителят на Центъра за психично здраве д-р Мариана Петрова – Андреева каза, че при тях няма данни доведеното им от полицията лице да е с психични проблеми и шизофрения. Според лекарката в конкретния случай по-скоро ставало въпрос за зависимости. Какви обаче тя не конкретизира. Впрочем една от диагнозите, поставяна на лицето преди няколко години е била „Психични и поведенчески разстройства дължащи се на комбинираната употреба и употреба на др. психоактивни вещества – остра интоксикация“. Според лекари зад така сложната диагноза се криела зависимостта на лицето към наркотични вещества. В същото време обаче последната по време диагноза от 2023 г. е „параноидна шизофрения“. От направена от „Янтра Днес“ проверка беше установено, че лицето отдавна има психични проблеми. През годините то е настанявано 13 пъти за лечение във Варненско. В случая обаче буди недоумение какви са били мотивите на психиатъра, който още след първото нападение е определил нападателя като безопасен за обществото и не е поискал той да бъде настанен за продължително лечение в психодиспансера или в болницата в Церова кория. На второ място недоумение буди и как така с лека ръка след две нападения, едното от които с причинена телесна повреда, лекарите в психодиспансера са изписали нападателя след по-малко от 24-часов престой при тях. И за лаиците в областта на психиатрията е ясно, че за такъв кратък период лечение не може да бъде проведено.
Д-р Мариана Петрова обясни, че при тях нямало данни лицето да има психиатрични проблеми. В такъв случай обаче то би могло да носи наказателна отговорност за извършените не едно, а две престъпления. И затова след престоя в диспансера то е трябвало да бъде предадено на полицейските органи и да бъде отведено в ареста, докато съдът не се произнесе за мярката му за неотклонение. А не да бъде освобождавано. Защото шизофренията би могла да бъде причина за невменяемостта на едно лице, извършило престъпление. Ако няма шизофрения, значи то не е невменяемо и може и трябва да понесе наказанието съгласно закона в цялата му строгост. Д-р Петрова обясни още, че според Закона за здравето след овладяването на спешното състояние на лице като това в конкретния случай, самото то трябва да реши и да даде съгласие за доброволно лечение. В противен случай може и трябва да се отправи искане до съда по местоживеене на лицето за разпореждане на продължаване на лечението му в психиатрично заведение. Това обаче поражда поредния абсурд. Ако лицето вече е обявено за невменяемо, теоретично то няма как да осмисли предложението за доброволно лечение и да вземе адекватно решение за здравословното си състояние. „В случая спешното състояние на лицето е било овладяно. То е било освободено тъй като няма данни за шизофрения, а за временни зависимости“, обясни д-р Мариана Петрова.
За съжаление, през последните години не са редки случаите, при които психично болни, на които не е било обърнато нужното внимание от страна на институциите, след това извършват тежки престъпления. Някои от които с фатален край. Преди повече от 10 години страдащият от тежка форма на параноидна шизофрения Роналд наръга майка си 22 пъти с нож и тя издъхна. А самият убиец беше открит часове по-късно да се разхожда с кървав нож в ръка в един от оживените търновски квартали посред бял ден. Месеци преди убийството бащата на Роналд прави опити да накара институциите да настанят принудително сина му за лечение в психиатрична болница, но неуспешно. Отговнорите, които получавал били, че за да бъде настанен синът му в психиатрия трябва да извърши престъпление. И той го извърши. Трябва ли в случая отпреди няколко дни въпросният млад мъж, извършил две нападения в рамките на няколко часа, да извърши убийство, за да бъде настанен за принудително лечение като психично болен параноиден шизофреник. Или пък ако не е психично болен, да бъде арестуван и подведен под наказателна отговорност.

Иван Георгиев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново