Прокуратурата проверява Дома за умствено изостанали в Драганово

Публикувано на вт, 2 апр. 2024
453 четения

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и започна проверка за положението на обитателите на Дома за умствено изостанали в Драганово. По случая е образувана преписка, а на Областната дирекция на МВР във Велико Търново е разпоредено извършването на незабавна проверка, резултатите от която да бъдат докладвани.
Самосезирането на държавното обвинение идва след като кметът на Община Горна Оряховица Николай Рашков изнесе публично в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ потресаващи факти за условията на живот и грижата на персонала в Дома за хора с умствена изостаналост. След получените множество сигнали от новия директор на Дома Анелия Димитрова за лошите условия на отглеждане на обитателите там, кметът Рашков предприема изненадваща проверка. Резултатите, на които се натъкнали той и придружаващите го полицаи, били направо ужасяващи. Питомците в дома били оставени без надзор, условията били мизерни, а хигиената в сградата и в прилежащите и площи била под всякаква критика. „Потребителите бяха на двора и с тях нямаше нито един от персонала. 30 човека с умствена изостаналост се движеха като зомбита. Някои от тях бяха със събути гащи, а други бяха легнали на земята. Бяха в плачевно състояние“, шокирн е кметът. При проверката някои членове на персонала пък изглеждали във видимо неадекватно състояние. Направеният полеви тест с „дрегер“ установил, че един от служителите, фелдшерът на дома, е пиян с 1,71 промила алкохол. А още двама пък били с под 0,5 промила.
Кметът Николай Рашков е категоричен, че няма да толерира и ще бъде безпощаден към подобно поведение и безотговорно отношение. „Хората в Дома не могат да се оплачат сами и е повече от видно как се злоупотребявало с това тяхно положение очевидно доста дълго време. Но от своя страна и Настойническият съвет в този социален дом също не е упражнявал никакъв контрол. По отношение на персонала ще пристъпим веднага към вземане на мерки, като със сигурност ще има дисциплинарни уволнения. Няма да толерирам и да допусна повече подобно отношение към уязвимите хора“, категоричен е Николай Рашков. Той обясни още и че годишно издръжката на Дома в Драганово струва близо 2 млн. лв. Което давало условия за съмнения дали с тезци пари не са били извършвани злопутреби. Затова след направената финансова ревизия ще се търсят начини за оптимизирането на бъдещите разходи така, че тази сума да бъде намалена и да бъде изразходвана изцяло по предназначение.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново