Проф. Пламен Джуров и проф. Ана Савова станаха носители на “Меча на Асеневци”

Публикувано на чт, 26 окт. 2023
203 четения

В деня, когато се честват 838 г. от въстанието на Петър и Асен, носители на приза “Меч на Асеневци” станаха проф. Пламен Джуров и проф. д-р Ана Савова. Наградата бе учредена от Общонароден комитет “Асеневци” – В. Търново. Решението за връчването й бе взето през 2020 г. с решение на Управителния съвет, като целта е с приза ежегодно да бъдат отличавани българи и чужденци, които имат особени заслуги за реализиране на програмата на комитета и към България.
Слово за делото на Асеневци поднесе зам.-ректорът на Великотърновския университет проф. Николай Кънев. „В Търново започва възстановяването на българската държавност с въстанието на Петър и Асен. Това възкресение неслучайно е свързано с Димитровден – солунският чудотворец става покривител на българите и на Търново, на българското възкресение. Когато днес говорим за нашия град като старата столица и за историческа и духовна столица, трябва да си дадем сметка, че това нямаше да е възможно без делото на Петър и Асен. Затова този ден заслужава да бъде един от официалните празници на България“, заяви в словото си проф. Николай Кънев. Мечовете бяха тържествено изнесени от църквата „Св. Димитър Солунски“, след което ритуал по освежаването им отслужи огец Асен.
Носител на “Меча на Асеневци” за цялостно творчество и издигане духовността на българския народ стана проф. Пламен Джуров. Приза му бе връчен от проф. Николай Кънев. “На това свято място в този светъл ден мъдрото слово на проф. Кънев събра пред нас истината за символите, ритуалите, тяхното преосмисляне и намиране на собствения път. Съгласен съм, че трябва да бъде официален празник, но дано никога да не постига съдбата на други празници, които ни разделят. А да осмислят какво значи миналото и как да търсиш път“, заяви проф. Пламен Джуров.
Носител на наградата стана и проф. д-р Ана Савава за принос за въвеждане на модерната инвазивна кардиология и внедряване стентовете при инсулт и инфаркти за първи път в България през 1993 г. Мечът й бе връчен от председателя на ОК “Асеневци” Марин Павлов. „Този награда е натоварена с много история и много символика. Един мъдрец е казал, че когато спасиш един човешки живот, спасяваш една вселена. Вие трябва да се гордеете, че сте спасили много човешки животи и мчожете с гордост да носите този меч“, заяви Марин Павлов.
“Много съм развълнувана от тази оценка. Моята работа е в болницата, на 83 г. съм, цял живот съм помагала на хората. Човек трябва да прави добро не за да го хвалят, но то постепенно се натрупва и идва ден, когато чувстваш благодарността. За мен В. Търново е скъп град, аз съм родена в Стражица и имам много близки тук, чувствам се част от великотърновци, на които искам да пожелая само да са здрави“, заяви проф. Ана Савова.
Програмата продължи с посещение на паметника “Асеневци” и запознаване на гостите с историята му. Мечовете са изработени по проучени образи от времето на Второто българско царство. Според Марин Павлов е постигнато сходство от над 96% с тогавашните мечове, като над проекта и конструктивната разработка е работено около една година.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново