Природозащитници излязоха на протест

Публикувано на чт, 4 ян. 2018
471 четения

Около 30-ина представители на НПО, екозащитници и граждански групи във В. Търново протестираха снощи срещу строителството на втория лифт в Националния парк Пирин. Те се събраха пред паметника “Майка България”, подкрепени от холандски семейства, които живеят във Ветринци. Исканията бяха да се отмени Решението на МС от 28 декември 2017 г. за отваряне на строителство на 48 % от територията на Пиринския парк.
Смятаме, че се подготвя корупционна сделка, непрозрачно взимане на решения и държавна подкрепа за бизнеса, който източва средства в офшорни фирми, а това е за сметка на българската природа. Местните хора са лъгани, че това строителство се прави за развитие на туризма, заяви Пролетина Робова. Освен това в Пирин ще бъдат изсечени вековни иглолистни гори, което ще отслаби защитата на планината. Тези уникални гори са дом на мечки, вълци, диви кози и други и на над 70 уникални растения, 30 от които се срещат само там, коментираха природозащитниците, допълни Силвана Милева.
Макар протестът да нямаше организатор, и да се проведе спонтанно, холандците се проявиха активно с плакати. Те се аргументираха с факта, че живеят в България и са щастливи със зелените балкани на страната ни. Не искаме да се унищожават, успя да каже на скромен български език Рутмер. Подкрепи го и Дейв, пристигнал от Холандия специално за протеста във В. Търново. Според него Пирин трябва да стане изцяло Национален парк, а сега изграждането на втори лифт е стъпка назад за българите.
Снощи протестът на природозащитниците си остана като глас в пустиня. Никой от областната и местната администрация не дойде да чуе исканията на хората. За сметка на това пък полицията зорко охраняваше протестърите.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново