Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на Детското отделение

Публикувано на нд, 8 окт. 2023
377 четения

Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на Отделението по педиатрия в областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Дейностите се извършват по проект „Светулка „ на Фондация „За доброто” в партньорство с Ротари клуб – Велико Търново, и фондация „Америка за България”.
Вече са напълно преобразени секторите за кърмачета и малки деца, където вече се лекуват малките пациенти от цялата Великотърновска област.
Болничните стаи, интензивният сектор и двете манипулационни се превърнаха в светло и уютно място, което успокоява децата и родителите. Стените се усмихват и разказват приказка за весели горски животни, хвърчила и игри. Отделението получи нова чакалня със санитарен възел, пълна е промяната на изолатора и приемния кабинет. А най-хубавото в новия облик на педиатрията е големият детски кът за игра и социализация.
„Болница, която не прилича на болница“ е идеята, която фондация „За Доброто“ сбъдва за децата. „Казват, че у дома и стените помагат. Ако децата пациенти се чувстват като у дома, процесът на лечение е по-ефективен и оздравяването е по-бързо“, посочи Поли Троянова от „За Доброто“.
Фондацията започна преди 3 години проекта „Светулка“ за лечебна среда за децата пациенти като антитеза на системно олющените, мизерни и плашещи детски болнични отделения. „Казахме „повече така не може“ и оттогава показваме как трябва и как може да се лекуват българските деца. Дружелюбната нова атмосфера помага и на лекарите и медиците в свръхнапрегнатата им работа“, допълва Поли Троянова.
Щастливи сме, че сме партньори в осъществяването на този благороден проект, и че се включихме не само със средства, но и с много личен труд в неговата реализация, заяви президентът на Ротари клуб – Велико Търново Николай Тончев, който припомни, че ремонтът на Детското отделение е приет за кауза на клуба за неговата 85-годишнина, която се отбелязва т. г.
В различните дейности в Детското отделение се включиха и много доброволци от други организации във Велико Търново и страната, което доказа обединяващата сила на гражданската общност, впрегната в благородни инициативи като тази.
Проектът бе разделен на две фази, за да не прекъсва приемът на пациенти в болницата.
До момента в помещенията са подновени електрическата и парните инсталации, монтирана е сплит климатична система, направена е шпакловка и боядисване, поставена е антибактериална настилка и нови лампи. Промяната е от пода до тавана. Закупено е изцяло ново медицинско обзавеждане – легла, бебешки кошари, столове за трансфузия, медицински кушетки, шкафове за съхранение на служебни консумативи и за лични вещи на пациентите и родителите им. Последният щрих са рисунките по стените във всички помещения. Проектът е на варненската архитектка Магдалена Славова.
Започва вторият етап от преобразяването – на сектора за пораснали деца и юноши. Той трябва да приключи в рамките на 2 месеца и Велико Търново ще има свое ново детско отделение „Светулка“. Всички партньори по проекта призовават за съпричастност цялата общност във Велико Търново и страната.
Един от начините да се включите в благородната инициатива е да посетите като зрители грандиозния концерт-спектакъл „Това е България” на Национален ансамбъл „Българе” Той ще се проведе на 2 ноември от 19 часа в ДКС „Васил Левски”.
Всички разходи по спектакъла са заплатени от Ротари клуб – Велико Търново, а всички събрани суми от билети и покани ще бъдат вложени в проект за цялостна реконструкция на Отделението по педиатрия в МОБАЛ .

loading...
Пътни строежи - Велико Търново