При голям интерес премина кариерният форум във Велико Търново

Публикувано на пн, 23 окт. 2023
190 четения

Близо 220 свободни работни места обявиха 19 работодатели в рамките на кариерния форум на Агенцията по заетостта, който се проведе във В. Търново. Той е част от кампанията “Да работиш (е) яко!”, която се провежда през октомври. Във форума в старата столица се включиха представители на бизнеса от различни сфери – търговия, промишленост, транспорт, услуги и др. Те се срещнаха с близо 400 търсещи работа, пред които презентираха дейността си и свободните позиции. Работодателите използваха директния контакт с присъстващите и проведоха над 100 интервюта с тях. Имаше и уърк шоп с теми като подготовка на автобиография, мотивационно писмо, поведение на интервю и др.
“Дългогодишният опит ни показва работещите механизми. Срещите лице в лице на работодатели и търсещи работа много бързо съкращават пътя между тях и се превръщат в ново начало за професионално развитие на двете страни. А това е целта на всеки един трудов посредник. При това нашите услуги са напълно безплатни”, с тези думи изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов откри форума.
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която също приветства участниците в събитието, подчерта, че включването на повече младежи и икономически неактивни възрастни в обучения и заетост има решаваща роля за преодоляване на недостига на кадри и е сред приоритетите на министерството.
“Близо 136 000 неактивни младежи и възрастни ще бъдат включени на пазара на труда чрез прилагането на иновативни подходи и мерки по Програма “Развитие на човешките ресурси” 2021-2027”, съобщи министър Шалапатова. И посочи, че Неактивните хора на пазара на труда, които са на възраст между 15 и 64 години, са 1 милион и 50 хиляди.
На събитието във В. Търново присъства и заместник областният управител Валентин Михайлов, който също изрази увереност, че организирането на подобни кариерни събития многократно увеличава шансовете и на двете страни – търсещи работа и работодатели, да бъдат активни участници на пазара на труда.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново