Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова наградиха младежи в Свищов

Публикувано на пт, 25 сеп. 2020
246 четения

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания в България – Негово превъзходителство д-р Роб Диксън посетиха Свищов. Там те участваха в церемония по награждаването на 62-ма младежи, постигнали златно и сребърно ниво в рамките на Международната награда на херцога на Единбург – България, която се проведе в къщата-музей „Алеко Константинов“.

„Добре дошли в Свищов, първият свободен град, създал днешна, съвременна България. Град на образование, култура и традиции“, приветства гостите на събитието кметът на крайдунавския град Генчо Генчев.

„Знаменателно е това, че за първи път тази награда се връчва на финалисти извън София. Но както каза и кметът Генчев, оттук, от първият свободен град на новата българска държава, нека с вас да бъде свободният дух на творци, на победители, на строители на модерна европейска България“, обърна се към присъстващите президентът Радев. „Тази програма е мощен инструмент за самоусъвършенстване на младите. Тя ви стимулира сами да вземате решенията за вашето бъдеще и да го управлявате, опознавайки вашите собствени възможности“, допълни той и подчерта, че подготовката на новите поколения за бъдещето, за тяхната лична и професионална реализация е мерило за зрелостта на всяко едно общество, а децата израстват, образоват се, каляват своята воля и проявяват своите таланти не само в училище.

„Според мен не по-малко важно от менторството над младите българи е нашето умение да им се доверяваме. Вдъхновяващ и поучителен е примерът на тези млади хора, които проявяват своя голям потенциал за обществени промени, защото знаещи, можещи и изискващи, те вече заявяват все по-открито своите ясни граждански позиции. Те показват решителност да отстояват тези свои позиции и убеждения. В тази тяхна смелост е залогът за нашето бъдеще. Защото дори поколенията с повече опит и с повече претенции могат да се поучат от днешните млади българи“, каза президентът.

„Знам колко усилено сте работили, за да стигнете дотук. Аз самият също съм участвал в Наградата, но трябва да ви призная, че достигнах само до бронзово ниво. Възхищавам се на всички вас“, обърна се към отличените и посланик Диксън, който сподели, че за него е истинско предизвикателство да го направи на добър български език при първото официално събитие след стъпването му в длъжност.

Държавният глава, който е патрон на престижната международна награда у нас, заедно с посланик Диксън връчи златните значки на 26-мата отличени с тях. Останалите 36 момичета и момчета получиха сребърните си значки от вицепрезидентът Йотова. На церемонията с отличия бяха удостоени младежи от Свищов, Г. Оряховица, София, Пловдив и Русе. Водещи на тържеството бяха бивши участници и дългогодишен лидер в Наградата, а за гостите имаше и кратка музикална програма.

С най-голям брой наградени – 42-ма участници, е свищовското училище, домакин на събитието – СУ „Димитър Благоев“. Неговият директор Цветанка Кирова сподели, че преди години е приела идеята за включване в тази програма с удоволствие. Тя разказа, че още в самото начало 23 ученици и над 10 учители са изявили готовност да работят по нея. Четири години по-късно училището има 28 обучени лидери, 14 супервайзори и оценители, и 153 участници, преминали през Наградата. Това показва съвместимостта на образователните институции с такива програми, които вдъхновяват и дават възможности за изява и развитие на потенциала на младите хора, каза Кирова и припомни множеството дейности на учениците, извършени във връзка с това.

Наградата на херцога на Единбург е водеща международна програма за личностно развитие. В три нива – бронз, сребро и злато, младежи на възраст от 14 до 24 г. си поставят цели, чието постигане допринася за тяхното развитие и активно участие в общността, в която живеят. От създаването на Наградата през 1956 г. до днес повече от 8 млн. млади хора в над 130 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата. В момента над 1 млн. младежи по целия свят продължават да постигат своите личностни цели, като част от нея. Учредената в началото на 2014 г. фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” е организацията, официално лицензирана да предоставя и координира програмата в България. Днес тя работи с повече от 60 училища и организации в 27 града в страната и с над 500 млади хора годишно.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново