Пресъздават битката при Страцин на полигона край село Беляковец

Публикувано на ср, 18 окт. 2023
537 четения

Битката при Страцин от 1944 г. ще бъде пресъздадена на полигона край село Беляковец. Във възстановката на 22 октомври ще участват близо 80 мъже от клуба за военноисторически реконструкции “Братя по оръжие” – Варна, съвместно с курсанти от НВУ “Васил Левски” във В. Търново и ВВМУ “Никола Й. Вапцаров” в морската ни столица. Демонстрациите на техника и униформи ще започне в 11,30 ч., а самата възстановка – в 12,00 ч. В събитието ще бъдат използвани оригинално снаряжение и униформи, както и техни точни копия, а транспортирането на участниците в сражението ще включва голям брой автентична колекционерска бойна техника от периода. Зрителите ще могат да видят камион “Мерцедес Бенц” и разузнавателен автомобил “Фолксваген – кюбелваген” от 1942 г., “Феномен – Гранит” от 1936 г., 3 немски мотоциклета с кош от моделите Цюндап КС 650 и БМВ 75, оригинално противотанково немско оръдие ПАК 40 и реплика на полево оръдие ПАК 36, реплика на минохвъргачка Granatwerfer 34 и др.
На мероприятието ще присъстват и 10 исторически реконструктори от клуб “Deutschefreikorps” в Румъния. Възстановката се организира съвместно с НВУ, с подкрепата на Министерството на отбраната и на нея ще бъдат поканени ветерани и ученици от В. Търново, региона и цяла България, с цел повишаване на военно-патриотичното възпитание сред младежите и правдиво показване на героизма и бойното майсторство на българския воин и българската армия в славното ни минало, посочи д-р Момчил Тачев, преподавател по дизайн и история на изкуството в Технически университет – Варна, и председател на КВИР “Братя по оръжие”.
Битката за Страцинската укрепена позиция е част от Страцинско-Кумановската операция на Първа българска армия. Проведена е от 8 октомври до 14 ноември 1944 г., успоредно с Нишката настъпателна операция и Брегалнишко-струмишката настъпателна операция на Втора и Четвърта БА. Битката се провежда с цел да се пресече пътят за отстъпление на група немски армии “Егея” от Гърция към Централна Европа и да бъде овладяно Скопие. Българските войски започват настъпление по всички фронтове на 8 октомври и същия ден влизат в Крива паланка. Последователно се водят боеве за хребета Стражин и се заемат позиции за атака към ридовете и хълмовете около село Страцин, чиято естествена непристъпност е допълнена от ешалонирана немска отбрана, няколко реда окопи, бетонни укрепени точки и бункери, защитени от минни заграждения и прегради от бодлива тел. Страцинската позиция е част от ешелонираната в дълбочина немска отбрана в направление Бояново и Куманово-Скопие. На 22 октомври преди 79 г. започва щурмът на самите позиции и завършва с превземането им 3 дни по-късно.
След като разбират, че фронталният щурм срещу добре укрепения враг е невъзможен, българските части атакуват в две направления немските флангове, което се оказва правилно решение, немците постепенно губят позиция след позиция и накрая отбраната им се срива, разказва д-р Тачев.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново