Преподавателите по испански език във ВТУ с престижно отличие

Публикувано на чт, 22 Дек. 2022
192 четения

Колегиумът по испански език беше удостоен в юбилейното десето издание за 2022 г. на журналистическия конкурс “Светове и цветове” със специалното отличие “Обединител на култури” за цялостния принос на преподавателите по испански език в лингвистичната подготовка по испански език и испаноезична литература и по повод 30 години от създаването на специалността “Приложна лингвистика с испански език”. Отличието се присъжда от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ)
Оценяването на представените публикации и предавания и определянето на победителите в журналистическия конкурс се осъществи от 5-членно жури в състав: Георги Митов – председател на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, член на УС на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, прокурист на Roca – България.
Конкурсът, който се организира от СИЖБ в партньорство със СБЖ и с Roca – България, е съставен от 3 тематични направления. Във всяко от тях се присъждат по 3 отделни награди в категориите “Печатни и интернет издания”, “Радиопредавания”, “Телевизионни предавания”. В категорията “Печатни и интернет издания” могат да бъдат представяни и книги.
Наградата “Светлана Плашокова” се присъжда в направление “За кореспонденция от и за испаноезичния свят”. Състезават се представени за конкурса кореспонденции от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и кореспонденции за събития в България, насочени към испаноезична публика. Наградите представляват грамота и книга на испански или български от личната библиотека на Светлана Плашокова-Митева, съставляваща част от дарението за СИЖБ от името на семейството ѝ.
Наградата “Самуел Франсес” се присъжда в направление “За професионална и гражданска етика”. Състезават се представени за конкурса публицистични материали с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категории) на испански или български от дарението за СИЖБ от семейството на Самуел Франсес.
Наградата “Светове и цветове” се присъжда в направление “За екология, култура и традиции”. Състезават се представени на конкурса журналистически публикации, посветени на опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категория) на испански или български от даренията за СИЖБ от семействата на Светлана Плашокова-Митева и на Самуел Франсес.
СИЖБ ежегодно връчва и почетните отличия “Обединители на култури” – на личности и институции, допринесли за сближижаването между културите на България и испаноезичния свят.
Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, ръководителят на Отдела по образование към Посолството на Испания Анхел Сантамария, предствителката на Институт “Сервантес” Сайра Фандиньо, почетният консул на Еквадор Захари Кушев, представители на академичните, културните и дипломатическите среди, много журналисти.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново