Представиха две книги за 100-годишния юбилей на „Етър“

Публикувано на чт, 18 апр. 2024
379 четения

Книгите „24 крачки към историята. 100 г. „Етър“ (Виолетовата памет в снимки, статии и документи) на Анатоли Петров и „100 години „Етър“ (История на футбола във Велико Търново) на Ангел Ганцаров бяха представени в Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица. Събитието уважиха Бончо Генчев – шампион с „Етър” и първият българин в английската Висша лига, Георги Георгиев – абсолютен рекордьор по мачове в елита с „Етър“, Деян Куздов – настоящият президент на „Етър”, Йордан Грозданов – президент на ЖФК „Болярки”, треньорът Николай Генчев, Румяна Начева – дългогодишен спортен журналист, проф. Пламен Легкоступ, проф. Михаил Харалампиев, доц. Милен Михов и още ред спортни деятели.
„Тъй като сме в сферата на футбола, тази приятелска среща трябва да бъде водена от Петко Павлов“, каза при откриването домакинът на проявата д-р Иван Александров. Двете книги бяха представени именно от спортния журналист и бивш футболен съдия, който подчерта, че двете издания се допълват взаимно и представят пълноценно картината за тези 100 години на „Етър“. “Ако в едната е пълната статистическа история на отбора, в другата е неговата романтична история. Хубаво е двете книги да присъстват в библиотеката на всеки, който обича „Етър“, заяви Павлов и запозна присъстващите с богатите биографии на двамата автори.
“Тази година, освен юбилея на „Етър“ и други юбилейни години, аз също имам годишнина. Преди 55 г. виолетовият отбор влезе за пръв път в „А“ група и тогава започнах да си водя статистика. Също така отбелязвам 65 г., откакто гледам „Етър“ и имам огромно количество информация, свидетел съм на много мачове“, разказа Ганцаров и запозна публиката с процеса на написването на книгата си.
„Историята е жива наука и смятам, че работата на историците е не да узаконяват някакви постулати, а да правят нови и нови открития. Много неща са известни за „Етър“, но си задавах въпроса дали няма такива, които тепърва мога да открия. Тръгнах по държавните архиви, в Регионалния исторически музей, прегледах цялата преса от 20-те години на миналия век досега, потърсих наследниците на първите футболисти и футболни деятели в Търново и излязоха доста неща, които описах в книгата си“, разказа Анатоли Петров и спомена по-любопитните от тях. В изданието са включени много нови снимки, документи, спомени и очерци.
„Благодаря ви за това, което сте написали, то остава в историята на „Етър“ и хората трябва да я помнят. Историята на този клуб, който много ни е дал и ни е направил хора и се радвам, че съм част от нея. Сигурен съм, че на 25 април ще направим достоен юбилей“, сподели легендата Бончо Генчев.
„Искам да поздравя авторите за цялата ви дейност като писатели и журналисти, защото вие сте мостът между футболния клуб и цялата общественост. Вярвам, че ще има още такива поводи да празнуваме кръгли годишнини. Използвам повода да поканя всички на тържествата на 25 април“, заяви Деян Куздов. Той изненада тримата спортни журналисти с юбилейните фланелки на „Етър“ и специалната значка за стотния юбилей в лимитирана серия от 100 броя, а Румяна Начева им връчи юбилейни медали „25 години „Сребърна Янтра“.
В читалнята на библиотеката пък бе открита изложба с архивни снимки и документи, свързани с историята на „Етър“, както и бе показан документалният филм на Ангел Ганцаров „Виолетови шампиони“. Събитието бе част от богатата програма „Фоайе на книгата“, организирано от РНБ „Петко Славейков“ съвместно с Министерството на културата, Община В. Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Асоциация „Българска книга“.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново