Предлагат във В. Търново да има Паметник на жертвите на комунистическия режим

Публикувано на пн, 19 Дек. 2022
297 четения

Във Велико Търново да бъде изграден мемориал в памет на жертвите на комунистически режим предлагат от Комитет „Ген. Сава Муткуров”. Решение е взето на общо събрание на организацията. На събранието на комитета е избран нов председател – Венелин Иванов, приети са четирима нови членове и е обсъдена програма за дейността през 2023 година.
„Нашето желание е със собствени средства, набрани от дарения на съпричастни с каузата хора и организации, да изградим мемориал в района на съществуващия кръст на старите гробища – парк „Дружба” – на мястото, където са били избивани хора от Велико Търново и региона. Целта ни е да бъде възродена паметта за жертвите на престъпния комунистически режим, а в начинанието си срещнахме подкрепа от съмишленици – граждани, историци, наследници на репресираните след 09.09.1944 г. и др.“, посочи председателят на сдружението Венелин Иванов.
„Стотици са убитите без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдените на смърт, изселвани, въдворявани в трудови лагери, лишавани от имущество, от право на препитание, на обучение и репресирани наши съграждани. Те са от най-различни съсловия – кметове, адвокати, висши военни, свещеници, служители, предприемачи, търговци, интелектуалци, учители, лекари, хора на изкуството, работници. Много от тях са се сражавали във войните за национално обединение и са служили на обществото дълги години. Награждавани са с отличия и ордени. Били са лидери в обществения живот, дарители, спомоществователи на сиропиталища, старчески домове, болници и училища. Били са регенти, министри, кметове, депутати, командири на армии и гарнизони, пощенски служители, директори“, допълва Иванов.
От Комитет „Ген. Сава Муткуров” са убедени, че тези невинни жертви заслужават да имат място, където достойно да бъде почетена паметта им.
В основата на концепцията за монумента “Октагонът на Възкресението”, в центъра на който е скулптурата “Осморното разпятие”, е символиката на възраждането и възкресението на паметта за жертвите. В християнството цифрата 8 се свързва имено с прераждането, възстановяването, възкресението. Поради това предложението е да бъде направен осмоъгълник с диаметър 8 м, като в края на всеки ъгъл бъдат поставени плочи с по с осем имена на жертви, а в средата да е скулптурата на Христовото разпятие, насложена 8 пъти.
От Комитета прилагат в предложението си и списък на 64 от всичките стотици великотърновци и жители на региона, убити без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдени на смърт и репресирани от режима. Сред тях са кметовете Димитър Раев и Тодор Фъртунов, висши военни, министри и регенти като ген. Никола Михов, ген.- лейт. Атанас Стефанов, о.з. ген. м-р Рашко Атанасов, полк. Богдан Велизаров, ген. Никола Недев, ,медици като д-р Трейман, художници като Борис Денев и Александър Добринов, известни адвокати, фармацевти и др.
Предстои предложението за изграждане на паметника да мине всички съгласувателни и административни процедури, предвидени в закона.
Комитет „Сава Муткуров” работи и по реализирането на идеята в Пловдив да бъде поставен бюст-паметник на първия български генерал и патрон на сдружението. През 2023 година ще продължи и традицията да бъде връчвана награда на името на генерала на изявен курсант, роден във Велико Търново, възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски”, а по случай рождението на генерала през декември ще бъде подредена изложба от пана в центъра на Велико Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново