Предлагат проф. д-р Свилен Маслянков за Почетен гражданин на Велико Търново

Публикувано на пт, 19 апр. 2024
1086 четения

Онкохирургът проф. д-р Свилен Маслянков да бъде следващият Почетен гражданин на Велико Търново заради любовта си към професията, постеженията в нея и множеството спасени човешки животи. Това предложение се зароди спонтанно на срещата на обществеността на старата столица с известния лекар. Още докато проф. Маслянков разказваше за избора на своята професия и постиженията си в нея, сред хората в залата започна подписка с посоченото искане. Част от подкрепилите искането бяха именно хора, чули страшната диагноза “рак” и минали през ужаса на неговото превъзмогване и лечение. Сред хората имаше и такива като Снежана Костадинова, която със сълзи на очи разказа как вече 29 години, след като за пръв път чула фаталната трибуквена дума, все още е жива и дори е сбъднала желанието си да види, че има внуче. “Днес вече имам не едно, а цели три внучета. Благодаря на проф. д-р Свилен Маслянков, че ми даде това щастие, и за това, че все още съм жива. Благодаря и на всички останали лекари, които са ме лекували през годините, както и на всички лекари в България, които са избрали тази най-благородна професия за своя”, не скри вълнението си тя.
Предложението за обявяването на проф. Маслянков за Почетен гражданин бе посрещнато с бурни аплодисменти и викове “Браво!” в голямата зала на общината, където се проведе срещата. Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов обяви, че като бъде получено официално предложението, ще бъде входирано, но обявяването може да стане най-рано за следващия празник на старата столица. Самият лекар сподели, че също е много благодарен за любовта и признанието на своите съграждани, но не знае дали е достоен за него, тъй като все още е твърде млад за него. Той обаче бе категоричен, че през всичките тези години Велико Търново винаги е бил в сърцето му, защото това е не просто родният град, но и градът, откъдето е започнала неговата професионална кариера.
Известният онкохирург отправи и своето послание към младите хора да преследват смело реализирането на своите мечти: “Няма невъзможни неща! Всеки, който иска и обича нещо достатъчно силно, един ден ще го постигне. Трябва само много труд, упоритост и мъничко късмет”, обясни лекарят.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново