Правят умален макет на жп прелез на площадката за пътна безопасност в Балван

Публикувано на чт, 29 февр. 2024
173 четения

Умален макет на жп прелез ще бъде изграден на площадката за пътна безопасност към Центъра за превенция и спорт в Балван. Инициативата за това е на Областния управител Ивайло Здравков, председателя на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, ОД на МВР и кметството.
За целта Ивайло Здравков, заедно с кмета на Балван Недьо Георгиев и старши комисар Димитър Машов – директор на ОД на МВР, посетиха на място площадката и коментираха изграждането на съоръжението. С тях бяха директорът на „Железопътна секция Горна Оряховица“ към ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Йордан Райков, началникът на РУ Велико Търново Веселин Райков и началникът на Полицейския участък в Балван.
„Идеята е децата да се учат как да преминават безопасно, тъй като в района има няколко жп-линии, където по някога за съжаление се случват инциденти“, коментира областният управител Ивайло Здравков. По време на посещението стана ясно, че новото съоръжение ще бъде готово най-късно до средата на месец април тази година.
Центърът за превенция и спорт в село Балван е първият в страната, чиято основна цел е деца и младежи да се обучават в практически и теоретически занимания, осигуряващи мерки за тяхната сигурност и предпазване от ежедневните рискове.
Всяка година стотици деца от община Велико Търново по време на „Детска академия за спорт и превенция“, която се провежда традиционно през лятната ваканция, се обучат на пътна безопасност, пожарна и аварийна безопасност, оцеляване в природата, превенция на трафик на хора и безопасно сърфиране в интернет, превенция на употреба и злоупотреба с наркотични вещества и т.н.
Част от проявите, включени в летните академии е провеждането на кампанията „Пази детето на пътя“. Освен това децата се запознават с бита и културата от миналото, тъй като на площадката се провежда отбелязване на исторически дати и национални празници, приготвят се ястия по стари готварски рецепти, организират се състезания. Там функционира и „Зелена класна стая на открито“, където младите хора придобиват знания за природата и екологията.
Областният управител Ивайло Здравков разгледа още т. нар. „Стая за безопасност“ към Центъра за превенция спорт в Балван и се ангажира с подкрепа и за други проекти и инициативи.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново