Правят безплатни паркинги в кварталите на В. Търново

Публикувано на пт, 1 Февр. 2019
6042 четения

Безплатни паркинги предстои да бъдат изградени в кварталите във Велико Търново. Вече е възложено обследването на жилищните райони, което да установи къде има свободни общински терени. Идеята е местата за паркиране да бъдат направени около големите блокове. “Проучването започва от кв. “Колю Фичето”, а след това и в другите два големи квартала – “Бузлуджа” и “Картала”. На по-късен етап ще бъдат разгледани възможностите и за останалите жилищни райони в града”, заяви зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Той уточни, че паркингите ще бъдат изградени изцяло с общински средства, заложени в Инвестиционната програма. При необходимост от допълнително финансиране то ще бъде осигурено.
Целта на обследването в кварталите е да установи дали наличните свободни терени са общински, каква е връзката им с транспортните улици, колко паркоместа са необходими и колко могат да бъдат обособени. Подобна възможност има в междублоковите пространства, като зелените площи няма да бъдат засегнати.
По предварителна информация има терени от по 3-4 дка, които могат да бъдат използвани, а всички незаконни постройки и гаражи върху тях, ще бъдат премахнати. Оптимистичните прогнози за изграждането на първите места за паркиране да започне през лятото, докато тече обследването в останалите квартали.
Междувременно тази година предстои да заработи безплатният паркинг на ул. “Крайбрежна”, намиращ се на мястото на бившия наказателен парк под крепостта “Царевец”. С изграждането му значително ще бъде облекчено движението в старата градска част и автобусите, които сега спират пред самата крепост. Паркингът бе изграден със средства по проекта “Съхранена автентична градска среда на В. Търново”, финансиран по ОП “Региони в растеж”. Той е за над 70 автомобила и десетина автобуса и ще разполага с автоматизиран вход и охрана.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново