Рекорд! Правят 111-метров пилон за българското знаме на Рожен

Публикувано на вт, 1 Ное. 2022
643 четения

Национална дарителска кампания „България заслужава!“ за изграждане на 111-метров пилон, на който ще се извиси българското национално знаме стартира в Деня на народните будители. Родният трибагреник ще се развее над Роженските поляни в Родопите. Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще бъде поставен на най-високия пилон, поставен на най-високото място в целия свят. Знамето ще се вижда от километри разстояние.
Инициативата за изграждането на пилона е на фондация „Наследство в бъдещето“, която през последните 11 години организира и реализира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност, сред които и Рожен – Събор на народното творчество и животновъдство.
Авторите на идеята споделят, че изборът – височината на пилон „Рожен“ да бъде 111 метра не е случаен. 111 000 квадратни километра е площта на България. Трите единици символизират пробуждането на духа, а новото начало, от което нацията ни има нужда днес, е въплътено в цифрата 1. През 2023 година, когато пилонът ще бъде издигнат, се навършват и 111 години от Освобождението на Родопите.
Пилонът ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията, проектирана с устойчивост на вятър със cкорост до 180 kм/ч, ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра. Коничният стълб, с общо тегло от 55 тона, ще има електрическо задвижване на флага. Знамето ще е с площ от 1000 кв.м. и размери 25х40 метра.
Идеята е проектът ще бъде реализиран изцяло с дарения от българи в и извън пределите на страната ни, за да обедини нацията в изграждането на безспорен, притегателен център на чистото родолюбие. Флагът ще бъде едно достойно и нужно наследство от българите днес за българите утре. Една нова надежда за възраждане на полезния колективен патриотизъм, вярата в националните ни символи и събирателна точка на българите от целия свят.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново