Пръскат с дрон срещу комари и кърлежи

Публикувано на пт, 21 юни 2024
1999 четения

Нов начин за пръскане срещу хапещите летни насекоми въвеждат някои от общините в областта. В най-засегнатата от комарите община Свищов през деня пръскането ще се извършва с агро дрон. Основните територии, които ще бъдат третирани, са отводнителните канали Свищов и Вардим, блатистите местности Блатото и Янково гърло и временните водни басейни с нетечащи води, които са идеалните развъдници за кръвосмучещите насекоми. Ще бъде обработено също и крайбрежието на Дунав от лимана на Вардим до АЕЦ “Белене”. Пръскането на 19, 20 и 21 юни е второто за годината третиране. Препаратът, който ще се използва, е напълно безвреден както за хора, така и за гръбначни и безгръбначни животни и морски обитатели.
Заради атмосферните условия през това лято има значително повишаване на популациите на хапещи и кръвосмучещи насекоми в населените места на областта, и то предимно по селата. Най-голямо е нашествието на тигровите комари, за които от здравното министерство вече обявиха колко са опасни предвид заразните заболявания, които могат да пренасят. Ето защо честото третиране на засегнатите от комарите площи ще бъде една от важните задачи пред ръководствата на селищата и общините по места. Това важи особено за онези населени места, които се намират в райони на водоеми както със застояла, така и с течаща вода.
Наред с комарите другото сериозно нашествие това лято са бълхите и кърлежите, за които горещото време, съчетано с обилните валежи, е идеално за размножаване. В аптеките за животни има различни препарати против тези гадини, които препарати са безопасни за хората и домашните любимци. Бълхите не трябва да бъдат подценявани, тъй като освен за домашните любимци могат да бъдат опасни и за хората със заболяванията, които могат да пренасят. Що се отнася до кърлежите, там най-доброто средство за избавянето или поне за намаляването им си остава отново пръскането с препарати през определен период, като пръскането е добре да се извърши от квалифицирана фирма със специални уреди.
Не на последно място трябва да се отбележи и увеличението на популацията на змиите. Само преди няколко дни в социалните мрежи беше публикувана снимка на голям смок в района на областната болница. Смокът е безопасно за човека влечуго, но наред с него в населените места има популации и на отровни змии, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Най-ефикасното средство срещу тяхната поява и развъждане е отстраняването на всякаква по-буйна растителност в дворовете, градините, парковете и зелените площи, както и използването на така модерните през последните години специални ултразвукови устройства за прогонване на влечуги и гризачи в различен радиус – от 20 до 50 метра. В случай, че човек открие змия в дома или двора си, най-добре е да не се опитва сам да се справи с нея, а да потърси веднага квалифицирана помощ от фирмите, специализирани в подобен род дейност или като се обади на тел. 112.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново