Посрещнаха с хляб и сол участниците в Международния семинар по българистика

Публикувано на вт, 23 юли 2013
230 четения

В продължение на три седмици над 100 чужденци от три континента и 36 държави ще учат български език във Великотърновския университет. Вчера участниците в Международен летен семинар по българистика бяха посрещнати по традиция с хляб и сол. Специални гости на откриването бяха ректорът проф. дпн Пламен Легкоступ, неговият заместник проф. д-р Петко Петков, председателят на Общото събрание на ВТУ проф. Радослав Радев и зам.-областният управител Стефан Стефанов.
“За 36-и път в старата столица на България Велико Търново се събират студенти, докторанти, преподаватели, преводачи, журналисти, лекари, администратори, хора с различни професии, обединени от една обща цел – да получат повече знания по езика, на който говорят българите, да опознаят по-добре традициите, историята и културата на народа ни”, заяви директорът на семинара проф. Христо Бонджолов, който е и декан на Филологическия факултет.
Ректорът насърчи участниците да станат посланици на ВТУ, град Велико Търново и България навсякъде по света. “Надявам се, че вие ще работите, ще се веселите и ще опознаете културата и традициите на България така, че по-нататък ще искате отново и отново да бъдете наши гости”, посочи проф. Легкоступ.
Поздравителен адрес от името на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова поднесе Ангел Апостолов, експерт от министерството. От името на семинаристите говори Томас Такаридис от Гърция, който ще учи български език във ВТУ за втора поредна година. В този семинар има магия, той е много специален и води до пристрастяване, предупреди Томас. Той даде за пример своя съквартирант от Тайван, който идва за седми път във В. Търново и дори е открил своята половинка тук преди 10 г.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново