Посланикът на Ирландия откри изложба във Великотърновския университет

Публикувано на пт, 25 Ное. 2022
227 четения

Нейно Превъзходителство Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България, присъства на официалното откриване на изложбата “Самюел Бекет – живот и творчество” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията, представяща 19 банера с информация и снимки на големия ирландски писател, режисьор и философ, е дело на Посолството на Ирландия в страната ни, а инициативата да се представи във висшето учебно заведение в старата столица е на катедра “Англицистика и американистика”.
“За мен е удоволствие да съм тук сред вас и да открия тази изложба. Ирландия е дала много носители на Нобелова награда на световната култура и един от тях е Самюъл Бекет. Той прекарва по-голямата част от живота си извън своята родина и пише на английски и френски език. Участва във френската съпротива през Втората световна война. Това е една много провокативна изложба, която се надявам да е от полза за всеки един от вас и да запали интереса ви към ирландската култура”, каза Н. Пр. Мартина Фийни.
“Самюъл Бекет минава за един от бащите на модернизма в световната литература, театъра на абсурда и заслужава внимание”, посочи проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор на ВТУ, който също присъства на откриването на изложбата заедно с проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, преподаватели и студенти.
Поводът за събитието е отбелязването на 30-ата годишнина от основаването на Библиотечно-информационния център по англицистика и ирландистика, който първоначално е създаден през 1992 г. с помощта и щедрото дарителство на Британския съвет в България, а впоследствие обогатен с книги и видеоматериали за Ирландия и ирландския език, любезно предоставени от Посолството на Ирландия в София. Центърът по англицистика и ирландистика разполага с учебници по английски език от водещи световни системи за обучение. Учебната литература покрива всички нива на владеене на езика според Европейската езикова рамка и е придружена с аудио и видео ресурси. Читателите имат на разположение самоучители по ирландски език, които са информационна рядкост. Центърът има честта да работи с известни британски издателства като Oxford University Press, Cambridge University Press, Longman и други. За своята научно-творческа дейност студентите и преподавателите имат достъп до престижни платформи с дигитални научни колекции, водещи сред които са EBSCO, ProQuest и JSTOR, а също така и до електронните издания на водещи британски вестници и списания. Центърът е абониран за периодични издания като The Economist, Foreign Affairs, National Geographic, Newsweek и Time.
Това бе петото официално посещение от такъв висок ранг във ВТУ, в рамките само на един месец. След посланиците на Кралство Испания, Япония, Сърбия и Аржентина и Н. Пр. Мартина Фийни се срещна с ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Двамата обсъдиха бъдещите съвместни инициативи в областта на образованието и културата на Великотърновския университет и ирландското посолство, сключването на двустранни договори за сътрудничество между вуза в старата столица и университети в Ирландия. Дискутирани бяха и възможностите за развитие на ирландистиката във ВТУ, както и разширяването на двустранната студентска мобилност по програма “Еразъм+”. В края на срещата проф. Хр. Бонджолов подари на Н. Пр. Мартина Фийни картина от В. Търново с изглед към Университета, посочиха от висшето учебно заведение.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново