Полицията стартира Акция “Ваканция!”

Публикувано на пт, 21 юни 2024
231 четения

Акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя” стартира полицията. Тя се провежда всяка година в периода 17 юни – 31 август с цел опазване живота и здравето на децата. В тази връзка в Областната дирекция на МВР във Велико Търново са предприети някои превантивни мерки. До края на учебната година в началото и в края на учебния ден в района на детските градини и училищата ще има полицейки екипи. Те ще следят за: пресичане на пешеходците на определените за това места, използване на обезопасителни колани от родители и деца в МПС, спиране на подходящи места за слизане на децата от превозните средства, без да бъде застрашен техния живот или този на останалите техни връстници. При установени нарушения ще се вземат мерки на място или нарушителите ще бъдат откарвани в районните управления. В дните, в които има организирани ученически празненства за закриване на учебната година, ще се провеждат и специализирани полицейски операции. Подобни операции ще има и през летните ваканционни месеци.
Създадена е организация за взаимодействие с органите на “Автомобилна администрация” – В. Търново, РУО – В. Търново, и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и ще се проверява за недопускане управлението на автобуси от употребили алкохол и/или наркотични вещества водачи.
Ще бъдат извършвани проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки. Ще се проверяват собствениците на мотопеди и др. превозни средства за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни, малолетни или непълнолетни лица.
Законът за движението по пътищата ще се прилага и към непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които възпитателните мерки не са постигнали успех и непълнолетният нарушител повторно е установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление.
В периода 17 юни – 15 септември 2024 г. ще се проведе и традиционната акция на полицията “Безопасно лято”. В този период в дните петък и събота от 14,00 ч. до 21,00 ч. и според интензивността на трафика ще се организира подпомагане на движението на входовете и изходите на големите населени места и подходите към курортните комплекси. В съботните дни, след 23,00 ч. в малките населени места ще се организират контролни проверки за ограничаване управлението на превозни средства, след употреба на алкохол, от неправоспособни водачи и с над допустимата скорост.
При установяване на водач или пътник с невръчени електронни фишове ще се предприемат действия по връчването им.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново