Показаха в Търново колите на Еди Мърфи и Луи дьо Фюнес

Публикувано на нд, 14 апр. 2024
3670 четения

Колекционери на миниколички от цяла България се събраха в старата столица

Макети на емблематични автомобили, известни от касови холивудски филми и състезания, си дадоха среща на Света гора във Велико Търново. 25 колекционери на макети на коли се събраха в старата столица, за да представят колекциите си и да обменят мисли и идеи за тях.
Инициатор на проявата е боляринът Веселин Дончев, за когото може спокойно да се каже, че е превърнал своето лично хоби в семейно. Самият Веско споделя, че още от детските си години изпитва интерес към пластмасовите автомобили, които баща му тогава купувал не само от България, а и от братските соцдържави като Чехия и Унгария. Мъжът още помни и първата си количка – “Форд Мустанг”.

Любимата му марка обаче си остава “Опел”, като не само моделите, но и личните автомобили, които шофира, са от същата марка. Днес Веселин притежава изключително богата колекция от пластмасови колички, обединени по различна тематика. Едни от любимите му модели са тези на истински автомобили, които са участвали в някои от най-запомнящите се филмови продукции. Сред експонатите има автомобили от филми като: “Бързи и яростни”, “Робокоп”, “Смахнатият професор”, както и двата култови ситроена, управлявани от “лудата монахиня” от френската полицейска поредица с Луи дьо Фюнес. Едва ли ще бъде изненада за някого, че колекционерската страст към автомобилните модели се е прехвърлила и на сина на Веско – 10-годишния Мартин. Той с гордост споделя, че от 4 години си купува модели, като първият е “Додж Чалънджър”. Мечтата на момчето е един ден като порасне да си купи истински “Додж”, който да управлява. Страстта на мъжете от семейство Дончеви към моделите е толкова силна, че една от стаите в жилището им е заета от двете им колекции. Съпругата на Веселин с усмивка споделя, че в началото колекционерската страст на съпруга не ѝ била много по сърце, но след това вдигнала ръце и свикнала. Е, самата тя все още не се е пристрастила към пластмасовите колички, но никога не е късно и това да се случи.
Веселин Дончев споделя, че отдавна имал идея да събере във В. Търново колегите си по хоби и е много щастлив, че тя вече се е осъществила. Всъщност идеята му е тези срещи да станат традиционни и да се провеждат два пъти в годината, пролет и есен. “Освен че тук с колегите си представяме колекциите, завързваме контакти и нови приятелства, обменяме идеи, новости и опит”, споделя Веско.
На първата сбирка в Търново присъстваха колекционери само на автомобилни модели, но сред участниците се зароди идеята на следващите срещи да бъдат поканени и колегите им, събиращи макети на самолети, кораби и други превозни средства. Сред колекционерите на автомобили също има отделни “секции”. Някои събират само колички от рали състезания, други като Веско коли от филми, а трети ретро соцавтомобили. Повечето обаче признават, че имат повече от една тематични колекции. Сред тях е и габровецът Венцислав Добрев. С това хоби се занимава вече 12 години и има над 1500 модела. Споделя, че се запалил, след като видял модел на соцавтобус “Сетра”. Част от автомобилите в сбирката си Венци сам е доизкусурявал, за да бъдат максимално близо до оригинала. Той притежава и моделчета от лимитирани серии, от които са произведени малко бройки по света, които ги прави ценни и истинска колекционерска находка. В колекцията на габровеца има тематична колекция, посветена на автомобили, участвали в най-силните и престижни световни рали състезания. И нещо, с което той се гордее, е, че голяма част от моделите му са произведени в Италия, а не в Китай, което допълнително ги прави още по-ценни. На повечето от моделите вратите, багажниците и предните капаци се отварят, а всяка автомобилна част по тях е максимално и майсторски изпипана – от украсата на джантите до ключовете за запалване.
С колекцията си от състезателни автомобилни модели е дошъл в Търново и бургазлията Христо Статев. Той споделя, че ценното на колекцията му е, че тя се състои от единични бройки модели, които след това са преправени от самия него, за да са миксимално близо до оригинала.
Изключително интересна колекция от противопожарни автомобили представя габровецът Михаил Михаилов. Той споделя, че се занимава с автомобилни модели от 1985 г., когато е бил ученик. Като тогава сам е изработвал такива модели. И вече повече от 40 години не се е разделял с хобито си. А на въпроса защо пък точно пожарни колички, мъжът с усмивка отговаря, че баща му е бил шофьор на подобен специализиран автомобил. Второто, което Михаил държи да уточни, е, че “пожарникарската му серия” е съставена само от съветски и руски противопожарни автомобили, произведени от инженерно бюро ЗИЛ, което включва моделите “Урал”, КАМАЗ и КАЗ. Сред тях има и някои модели, които са конструирани от руски и западни автомобилни конструктори. Сред тях е моделът ЗИЛ – SIDAS, съвместна разработка на Русия и Франция, и КАМАЗ Розенбайер, руско-австрийска разработка. Това, което е много любопитно, е, че моделите на Михаил Михайлов са точни копия на истински автомобили, участвали в състезанията от рали “Дакар”. “Аз ги правя от готови модели, на които след това допълнително поставям допълнителни детайли и така ги доработвам и ги превръщам в едно към едно с оригинала. Това не винаги е лесно. Един от тези модели ми се наложи да го работя повече от четири месеца, за да го направя така, както исках. Накрая се получи. Един от проблемите е свързан с частите, които си поръчвах от Русия. Сега, след началото на войната в Украйна и наложеното ембарго за доставка на стоки от Русия, вече не мога да си поръчвам оттам. Добре, че преди това съм се презапасил повече и засега все още имам части. Но като свършат откъде ще ги търся, не знам”, чуди се Михаил. Наред с останалите традиционни противопожарни автомобили в колекцията си габровецът има и един доста нестандартен. Оказва се, че това е специален автомобил, снабден със самолетен двигател и специални разпръсквателни дюзи, и предназначен за гасенето на изключително опасни пожари като тези в петролните рафинерии и находища. Михаил Михаилов споделя, че освен противопожарни автомобили има и други тематични колекции, сред които такава с летищни модели. На срещата в Търново той е донесъл и няколко експоната от камиони, участвали на престижното състезание “Дакар”.
На първата среща на колекционерите в Търново бяха представени различни модели от по-малките в мащаб 1:87 до доста големи в мащаб 1:5 спрямо оригинала. Бяха показани също няколко диорами, умалени макети на местности, върху които бяха разположени моделите за по-доброто им представяне. Наред с представянето на колекциите гостите можеха и да си купят колички, за да запълнят празнини в своите колекции или да поставят началото на новото си хоби. Те, разбира се, бяха предпочитани предимно от децата. В края на срещата бе разиграна и томбола. Всички участници се разделиха с пожеланието тази среща да бъде само първата от многото следващи и да се превърне в ежегодна традиция с много повече участници и гости. Като в нея да се включат и колекционерите на модели и на останалите земни, морски и въздушни превозни и транспортни средства.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново