Подаряват 16 000 дръвчета на великотърновци за празника

Публикувано на ср, 20 мар. 2024
1166 четения

Неправителствените организации „Гората.бг“ и „TarnovoRuns – Движение и Здраве“ ще подарят 16 000 дръвчета на великотърновци. Те ще раздават фиданките на 23 март в парк „Дружба“ в интервала от 15 ч. до 17,30 ч. Желаещите да се възползват от предложението ще могат да се сдобият с кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, облачински вишни, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи, паркови и медоносни липи, акации, явори, люляци, бряст, кестени и др.
Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра. Някои от тях са директно плододаващи, а други не са облагородени и следва да се ашладисат, като размерите варират, поясняват организаторите на инициативата. “Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа, и по колкото искате дръвчета – 10, 20, 50 или колкото можете да засадите”, посочват те.
С участието си в кампанията, сдобилите се с дръвчета се съгласяват да ги засадят на законни и подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда. Те трябва да положат максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета, без да имат право да ги продават.
“Този сезон засаждаме още 1 млн. дървета за 5 месеца и ще продължим към голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025 г., засадени с доброволци. Вече сме засадили над 3 млн. Ще помогнем на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните – с плодни. И ще направим В. Търново и региона по-зелени, красиви и чисти”, заявяват организаторите.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново