По-скъпи цветя за 8 март

Публикувано на чт, 7 мар. 2024
862 четения

Днешният 8 март категорично е празникът, на който хората купуват и подаряват най-много цветя. Най-предпочитана от клиентите по традиция е царица роза, а средната сума, която отделят за всяка дама, е около 5 до 10 лв. Има и такива, които си позволяват букети за по 50 лв., но те са много по-малко, коментира ландшафтният архитект Регина Лазарова, която от 28 г. има магазин за цветя в кв. “Бузлуджа” и се занимава с проектиране и озеленяване още от началото на 80-те години.
Спрямо предходни години доставните цени на всички цветя са много по-високи, което оскъпява и крайния продукт. Те са завишени с около 50 процента, а при някои – и двойно. Клиентите отделят различни суми за цветя, като това зависи както от желанието им, така и от финансовите им възможности. Някои купуват карамфилче за левче, а други – лилиум за 10 лв, които се оскъпяват допълнително, ако се опаковат, посочва Лазарова.
Подредени по цена от най-евтиното към най-скъпото цвете (сред най-разпространените) са: карамфил, лале, хризантема, гербер, роза, лилиум и орхидея. Сред предпочитаните от клиентите цветя са още кокичетата, зюмбюлите и нарцисите, но те са приоритет най-вече на търговци, които си ги произвеждат сами, а не ги купуват от доставчици. Саксийни цветя също се подаряват, но това се случва обикновено между по-близки хора. Те се възприемат не просто като букет, но и като по-траен подарък. При тях предпочитани са най-вече цъфтящите видове – азалия, каланхое, стайни теменужка и иглика, както и орхидеи, които обаче са на по-висока цена и затова се продават по-трудно, обяснява Лазарова.
Цените на цветята и букетите варират и според локацията на магазина. Също така супермаркетите, които специално за празниците внасят големи количества цветя директно от производители, често ги предлагат на по-ниски цени, но там обикновено те не са оформени като букет, а повечето хора предпочитат цветята да са опаковани с целофан, хартия, панделки и допълнителна растителност, които придават повече обем.
Интересна статистика сочи, че миналият 8 март е денят с най-много интернет поръчки на цветя. Повече от половината от дамите са вдъхнали аромата от своя букет изненада още между 9 и 11 ч. Лалетата са били най-предпочитани, следвани от розите и фрезиите, посочва Мила Стоянова от “H2H Communications”. Любопитен факт е, че сериозен скок се наблюдава и в доставките на суши, които са нараснали с близо 70 процента, както и при сладките изкушения, бележещи ръст от 50 процента.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново