Пияни клошари окупираха отново Съдебната палата

Публикувано на пт, 19 апр. 2024
965 четения

Скитници от около месец-два са окупирали част от пейките пред Съдебната палата в центъра на Велико Търново. Постоянното присъствие включва една възрастна жена и няколко мъже, които с малки изключения от 10, 00 ч. сутрин до късно вечер, въоръжени с двулитрови бутилки бира и твърд алкохол пиянстват пред храма на Темида. След като пийнат порядъчно, те започват да се карат помежду си, понякога разправиите им завършват със скандали и стигат почти до бой. Често пияниците досаждат и на минувачите, като си просят от тях пари за цигари и алкохол. От няколко дни към групичката на местните клошари се е присъединил и “гастрольор”. Мургав ром на средна възраст обикаля по главната улица и в района на кооперативния пазар с кутия разтопени шоколадови бонбони. На минувачите той предлага да се почерпят, защото току-що е разбрал, че е станал баща. “Не сме от тука, бате, от Сливенско сме. Дойдохме с булката да си търся тук работа, пък тя бременна. Вчера влезе в болницата, а днес вече родила. Черпя да е живо и здраво бебето, пък ти виж там, дай някой лев, колкото ти се откъсне от сърцето, че да му купим памперси, гащи и количка, да не го оставяме голо и босо, и то душичка носи”, сърцераздирателно и с усмивка реди щастливият баща. Когато събере някой лев обаче, вместо за бебешка количка той похарчва изкараните с просия пари за алкохол, и щастлив и доволен се присъединява към компанията на колегите си на пейките пред Съдебната палата.
Същата група клошари от време на време се установява и на други места в центъра на старата столица. Преди време възмутен търновец публикува в социалните мрежи съобщение и снимка, от която се вижда как възрастната жена, очевидно мъртво пияна и посред бял ден уринира зад паметника на Васил Левски без изобщо да се смущава от минаващите по главната улица хора.
Гражданите, които за пръв път се сблъскват с пияниците в центъра на Велико Търново, остават често потресени от гледката. В социалните мрежи се появиха призиви към полицията да вземе мерки за прогонването на скитниците от автобусната спирка, още повече пък когато става въпрос за сградата на една такава важна и престижна институция като Съдебната палата. Проблемът с появата на клошарите пред Темида във Велико Търново се повтаря след повече от 10 години. Тогава група скитници начело с известния си тартор Вальо Гестапото в продължение на няколко години тормозеха и истински тероризираха минувачите и чакащите на автобусната спирка и това наложи накрая те да бъдат прогонени оттам. Очакванията на търновци са сега полицията и др. компетентни институции, от които зависи това, да се самосезират и да вземат мерки за решаване на този проблем.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново