Петокласничка от В. Търново написа фантастичен роман на английски език

Публикувано на ср, 11 окт. 2023
7367 четения

Петокласничката Йоана Сотирофска от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във В. Търново написа и издаде дебютния си фантастичен роман на английски език. Той носи заглавието „Sky of storms” и разказва историята на 4 котешки клана. Йоана е само на 10 години, когато решава да събере забавни истории за любими герои в книжка. Написва я директно на английски език за по-малко от година, въпреки че преди това няма почти никакъв опит с този тип писане.
„Идеята за тази книга ми дойде от една игра в интернет, в която можеш да влизаш в образа на котка и да играеш различни роли. Така реших да си създам собствена история, която започнах да записвам. Първоначално всичко беше на шега, но постепенно реших, че може да превърна това в книга“, разказа в презентацията си Йоана и запозна учениците със сюжета и своите герои, които лично беше нарисувала, както и с начина си на писане. Тя прочете част от романа си на перфектен английски език, а след това го преведе и на български.
Младата писателка разделя книгата си на 3 части. Първата написва за около 2-3 месеца, втората й отнема също толкова време, а третата – около 1-2 месеца. Историята не свършва дотук, а ще продължи, тъй като Йоана вече е готова с новите приключения на своите герои и дори не знае дали скоро ще спре да пише, защото това много й харесва. Петокласничката благодари на своите учители по английски език, сред които е настоящата й преподавателка Ралица Загорова, както и на всички, помогнали за издаването на тази книга.
„Казват, че Господ докосва някои хора при тяхното раждане и мисля, че той е докоснал и Йоана, като я е надарил с много дарби, защото тя, освен че пише прекрасно на английски език, пише чудесно и на български“, каза д-р Ренета Минчева, класен ръководител на Йоана, която й връчи грамота от националния литературен конкурс „Детство мое вълшебно“. Тя й пожела да превърне един от талантите си в професия и й подари тефтер, в който да записва новите си истории.
„За мен е гордост, че в нашето училище имаме такъв талант, който се развива всестранно във всички области. Йоана е нашата гордост с изявите й във всякакъв вид олимпиади“, каза Иваничка Петкова, директор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, която припомни, че това е вторият талантлив млад творец от този клас, какъвто е и Николай Антонов, автор на две книги.
Йоана от тази година е зам.-председател на Ученическия съвет и носител на множество награди от математически състезания, олимпиади и литературни конкурси за поезия и проза, припомни училищният психолог Офелия Иванова, която бе водещ на събитието. Присъстващите на представянето на книгата ученици и учители зададоха своите въпроси на авторката, дадоха й идеи и я поздравиха за литературния дебют, а срещата започна и завърши с изпълнения на пиано от талантливата четвъртокласничка от училището – Кремена Банкова. Йоана, също така, получи подаръци от ръководството на училището и от Ученическия съвет.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново