Петко Павлов: При Даниел Панов Велико Търново се нареди сред градовете с най-добри спортни бази

Публикувано на пн, 9 окт. 2023
1399 четения

Copy of Copy of 76 плакат - 2

„Ако повече градове имат база като тази във Велико Търново, спортът у нас ще бъде отново на върха…Чисто, ремонтирано, топло, да тренираш и да пееш!“ Тази оценка на легендарната прима на леката ни атлетика Йорданка Благоева цитира често директорът на ОП „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов. Един от най-известните спортни журналисти в страна, професионален футболен съдия, глава на прекрасно семейство, Петко Павлов е част от листата на ГЕРБ за общински съветници.
Петко никога няма да забрави гостуването на стадион „Ивайло“ на първата българка, постигнала световен рекорд в леката атлетика, участничка в четири олимпиади и нейното изказване за състоянието на спорта и базите във Велико Търново е от голямо значение за него.
Шефът на „Спортни имоти и прояви“ с часове може да говори за сферата на своята дейност и това не е случайно. Възпитаникът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „История“ има допълнителна квалификация „Преподавател по реторика и ораторско майсторство“, а през 2003 г. завършва и магистратура „Публична администрация“. Голяма част от биографията му е свързана с журналистиката – започва като спортен репортер във в. „Борба“, по-късно става кореспондент на спортната редакция на БНТ. Работил е за специализираните спортни издания „Гол“, „Старт“, „Добро утро“ и „Новини“, а от 1994 г. е редактор и водещ в „Радио Велико Търново“ и по-късно – главен редактор на „Дарик радио“ и на регионалния сайт „Дарик нюз“ – В. Търново. В продължение на 23 години е футболен съдия, има над 250 мача в професионалния футбол. Носител е на сребърна значка на БФС, на отличия на Асоциацията на футболните клубове, Община Велико Търново, федерации и спортни клубове. От 2016 година е председател на Дисциплинарната комисия на БФС във В. Търново. Семеен е, с двама сина.
Голямата гордост на Петко Павлов е стадион „Ивайло“ с напълно реновираните си бази. „Разполагаме с обновени открита и закрита лекоатлетически писти, сектор за хвърляния – вече четири пъти провеждаме държавни първенства за мъже и жени по лека атлетика, посрещайки елита на „Царицата на спортовете“ у нас. На базата на доброто сътрудничество Федерацията по лека атлетика ни предостави ново оборудване за около 200 000 лева през последните две години. След пауза от 30 години посрещнахме Международния турнир по борба „Дан Колов – Никола Петров“, както и Държавно първенство по борба в двата стила, изрежда Петко Павлов.
Той се присъединява екипа на кмета Даниел Панов през 2014 г., когато поема поста директор на ОП „Спортни имоти и прояви“ . Направих тази стъпка точно заради каузата – създаване на условия за спорт във Велико Търново. Без изключителна подкрепа на Панов като кмет, спортната база нямаше да е това което е, категоричен е Павлов.
Когато Панов встъпва в първия си мандат, започна реконструкцията на футболния терен на стадион „Ивайло“ и е възстановено Спортното училище, а общинската субсидия за спортните клубове е увеличена двойно. През 2014 г. Панов продължи с ремонти на южните зали на стадиона и на откритата писта. „Всички зали и съблекални бяха в окаяно състояние. Метална дограма с единично стъкло, никаква изолация, отопление с нафтови калорифери, олющени стени. В закритата писта течеше отвсякъде, настилката на открита бе като юфка“, спомня си Петко Павлов.
Междувременно тръгва строежът на Мултифункционалната спортна зала до СУ „Ем. Станев“, покойният бизнесмен Петър Христов изгражда и дарява на Общината игрището за минифутбол в кв. „Картала“. През 2017 г. е ремонтирано осветлението на стадион „Ивайло“, едно от двете най най-добри в страната, както и съблекалните на централния вход. Отварят врата залите откъм ул. „Йоновка“, които до тогава пустеят и са свърталище на клошари. Ремонтиран е покривът на залата за хандбал „Сава Величков“. Възстановен е плувният басейн под залата.
През последния мандат на Даниел Панов е изграден изкуственият терен за футбол „Трифон Иванов“, ремонтирани са северните зали на стадиона, Спортното училище „Георги Живков“ и общежитието към него, подменена е изкуствената трева на тенис кортовете под ДКС „В. Левски“, настилката в баскетболната зала на стадион „Ивайло“.
„Залите по художествена и спортна гимнастика, по борба и вдигане на тежести имат нови килими, уреди, тепихи, подиуми и щанги. Изграден е най-големият пъмп-трак в страната, който е любимо място на децата с велосипеди, скейтборди и тротинетки.
Продължава изграждането на конната база в Арбанаси, където Михаил Костов и колегите му вършат страхотна работа и скоро ще обявим голяма новина“, продължава списъка с направеното шефът на ОП „Спортни имоти и прояви“.
По думите му най-трудният проект за реализиране е този за изграждане на тренировъчен терен западно от стадион „Ивайло“. Където и на друго място да бяхме решили да възстановим терен щеше да е далеч по-лесно. Благодарен съм на Даниел Панов, че не избра друг път, защото за развитието на футбола в града и на стадион „Ивайло“, мястото на терена с естествено покритие е точно тук, посочва Павлов. Налага се да бъде преместен трафопостът, да се изгради ново кабелно трасе и подпорни стени. Всичко това отне време и средства, осигурени от Община В. Търново. За изграждането на самия терен финансирането е осигурено от БФС чрез програма на ФИФА, като договорът бе сключен през август 2021 г. Работата по него започна и теренът скоро ще бъде факт, допълва той.
Неуморният шеф на общинското предприятие крои планове за реализиране на проекта за саниране на зала „Сава Величков. В. Търново има нужда още от 50-метров закрит басейн, спортна зала с около 1000 места за зрители, която да поеме тренировките и официалните срещи на колективните спортове, както и домакинствата на национални шампионати. Искам да изградим тренировъчен полигон за хвърляния и разбира се ледена пързалка, продължава с амбициозните задачи Петко Павлов.
Ремонт на южните и западните трибуни на стадиона, газифициране на северните и западните зали, нови спортни площадки в кварталите и реновиране на настоящите са други от приоритетите на Петко Павлов. „Мечтая си за поне един комплекс в града ни, в който да има детска площадка, велоалея, игрища за футбол, волейбол и баскетбол, фитнес уреди и т.н. И когато едно младо семейство отиде с децата си там да се забавляват всички. Така че работа има“…, казва още кандидатът за общински съветник от ГЕРБ.
Искреното му удовлетворение от работата е, че реновирането и надграждането на базата създава условия за спорт на децата и младите хора във Велико Търново. Големият ми син тренираше футбол и през есенно-зимния сезон съпругата ми переше на ръка калните екипи. Малкият тренираше в залата баскетбол с шапка и ръкавици. В закритата писта бягахме с якета, под анцузите обличахме фланели, а за да се стоплим, излизахме навън. Сега е съвсем различно и се гордея, че бях част от екипа, възстановил и надградил спортната база. Важни са не медалите и титлите, а здравите, възпитани и организирани млади хора, изградени като личности със силни характери, казва още Петко Павлов.
Като съветник той ще работи за това превръщането на Велико Търново в още по-добро и подредено място за живот. Където и да съм работил, никога не съм чакал да ми се обади шефът, за да ми поставя задачи. И след като създадохме много добри условия за тренировъчен процес ще акцентирам върху тези за масов спорт. Ще подкрепям всяка добра кауза, без значение кой внася предложението, защото добрите дела са за хората и нямат партийна принадлежност, категоричен е Петко Павлов.
Неговата гордост и радост освен професионалните успехи, е невероятното му семейство. Със съпругата ми д-р Жаклин Павлова, която е педагог и психолог по образование, се стремят да възпитават и изграждат ценностна система в синовете си. И двамата спортуват активно. Големият – Михаел, завърши НВУ „В. Левски“ и е първият носител на наградата „ Ген. Сава Муткуров“. Офицер е, продължава образованието си като докторант. Малкият – Георги, следва право в СУ „Св. Кл. Охридски“, с чийто баскетболен отбор печели медали. Отличен е като Спортист на 2022 година на Университета.
Щастливи сме, че и двамата избраха да останат в Родината си, въпреки че имат отлична езикова подготовка и нямаха бариери да продължат образованието и живота си в чужбина, казва гордият родител Петко Павлов, който със сигурност е пример за подражание във Велико Търново и е повече от достоен да заеме мястото си във Великотърновския общински съвет.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново