Пенсионер чака решение на ТЕЛК повече от две години

Публикувано на пт, 25 сеп. 2020
3677 четения

Пенсионер от Дебелец чака решение на ТЕЛК повече от две години. 73-годишният Събко Николаев е със сърдечни проблеми, дискова херния, подуване на крака и частично увреждане на слуха. Мъжът е подал документите си за освидетелстване на 17 юли 2018 г., като на 7 май 2020 г., поради влошаване на здравословното му състояние, получава писмо да входира новоиздадените си документи.
“Когато отидох, попитах защо толкова се бавят с решението. В отговор те ме заведоха в една стая и ми показаха камари с папки. Казаха, че всичко това трябва да се обработи”, разказва пенсионерът. Заради забавянето той два пъти се обръща за съдействие към ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, но и това не довежда до никакви резултати.
Събко Николаев се оплака, че заради забавянето от 26 месеца няма право на безплатно паркиране на местата за инвалиди и не получава полагаемото се увеличение към пенсията. “Лекарствата ми са над 200 лв. на месец, а пенсията ми е 250 лв.”, жалва се потърпевшият. Причината за забавянето на решението е голямата натовареност на ТЕЛК, обясни д-р Олга Пенева, председател на комисията в старата столица. По думите ѝ при тях има над 5000 досиета, като натовареността на службата прогресивно нараства. Освен редовните млади пенсионери със сериозни заболявания, които чакат пенсиите си по болест, екипът обслужва и децата със заболявания.
Д-р Пенева сподели, че работата по досиетата и съпътстващите я дейности е изключително отговорна и отнема време. Въпреки усилията, които се полагат и двойно повечето разгледани документи спрямо заложения норматив, е много трудно процедурите да бъдат изпълнени в по-кратък срок. “Ще разгледаме въпросния случай и през следващата седмица ще има решение по него”, увери д-р Пенева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново