Пелин Пелинов и Марин Кадиев представиха пенталогията “Възход и падение” в Павликени

Публикувано на пт, 7 Ное. 2014
678 четения

Пелин Пелинов и Марин Кадиев (вляво и вдясно) заедно със свой почитател от Павликени.

Известният български драматург и писател Пелин Пелинов и литературният критик и председател на Съюза на независимите писатели Марин Кадиев станаха гости на поредния литературен салон в Павликени. Те представиха най-значимия труд в творчеството на Пелинов – пенталогията му “Възход и падение”. На срещата в народно читалище “Братство 1884”, организатор на проявата, дойдоха над 50 граждани от Павликени и Бяла черква. Интересът на присъстващите беше предопределен от факта, че голяма част от събитията в петте исторически романа на Пелин Пелинов: “Независима България”, “Напред! На нож!”, “Крушението” , “Под свити знамена” и “Катастрофата” се развиват в Бяла черква, отчасти и в Павликени.
С изключително емоционална реч повече от час авторът и неговите книги бяха представени от Марин Кадиев. Той нарече написаните от Пелинов 3800 страници история на България от 1908 до 1918 г. литературно творение, нямащо аналог по своята значимост, достоверност и литературност не само в българската, но и в световната литература. Чрез разгръщането на стотици образи – исторически съществували и плод на художествената измислица, и на десетки пълнокръвни сюжетни линии, писателят е проследил развитието на страната през няколкото войни в началото на 20-и век, минало под знака на борбите за постигане на националния идеал. Да напише тази огромна творба, Пелинов се вдъхновил още през далечната 1965 г. по време на поредното препрочитане на забележителното творение на Лев Николаевич Толстой “Война и мир”. Тогава решил, че подобно “батално” творение трябва да има и в българската литература. За да го напише, се подготвял в продължение на 30 години, като изучавал старателно историята от началото на миналия век, посещавал селища, музеи, архиви, направил десетки дневници с подготвителни записки. Да напише 5-те исторически романа са му били нужни още 15 г. Романите представляват толкова подробно и достоверно описание на живота от онзи далечен днес период, че могат да бъдат не само историческо помагало, а и учебници и помагала по военно дело – коментираха читатели – военни от аудиторията. За съжаление романите трудно се намират, няма ги и в павликенската читалищна библиотека. Четири от тях са издание на БАН, а петият – на издателство “Български писател”.
Пелин Пелинов върна жеста на литературния си критик и нарече, заради изключителното му красноречие, Марин Кадиев “литературен Цицерон”. Слушал съм го поне 5-6 пъти да прави разбор на пенталогията ми пред публика, но тази вечер на павликенски терен той надмина себе си – размениха си дружески закачки двамата любители на изящната словесност. Пелин Пелинов отговори на редица читателски въпроси. Избрал е Бяла черква за едно от основните места, където се развива действието, заради нейното неповторимо историческо минало, Бачо Киро и неговите четници. Няколко нощи съм спал в белочерковския хотел, а през дните съм обикалял местностите наоколо, за да ги опозная, а после да опиша достоверно в романите си – разказа Пелинов. – Както съм ходил със същата цел и в Париж – продължи още той. Засега няма шанс по романите, въпреки че са писани “кинематографично”, да бъде създаден сериал, защото за подобно начинание ще са нужни поне 200 милиона лева – твърди още той.
Организирането на литературни салони от павликенското читалище е стара традиция, която то напоследък възстановява, а масовото посещение миналата вечер показа, че подобно начинание има и бъдеще.
Елка СПАСОВА
сн. Георги ТОДОРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново