ПДТГ “Димитър Хадживасилев” участва в Международен екологичен форум “Сребърна”

Публикувано на вт, 11 юни 2024
104 четения

В Силистра се проведе 33-то издание на Международния екологичен форум “Сребърна-2024”, посветен на Световния ден на околната среда 5 юни и “Зелената седмица”. Със своя разработка участваха ученичките от ПДТГ “Димитър Хадживасилев” (Свищов) Ерика Гигова и Михаела Илиева. Те работиха в направление “Човекът и неговата жизнена среда”, а проектът бе озаглавен “Растения срещу комари”.
Заедно със своя ръководител те направиха проучване за това кои растения имат голяма сила да отблъскват комарите, как трябва да се отглеждат и кои техни части се използват като репеленти. Такива са лавандула, босилек, мащерка, мента, маточина, розмарин, латинка, невен, тагетес (турта).
Чрез презентация запознаха съучениците си с растенията, които прогонват комарите и други досадни насекоми. Изработиха постер, посветен на темата и го поставиха в коридора на училището. Засадиха и растения в двора. Потърсиха информация за приготвяне на домашни репеленти. Изготвиха брошури с рецепти за репеленти, които разпространиха. Приготвиха някои от тях в домашни условия. Изготвиха презентация, в която включиха информация за своите дейности.
В първия ден момичетата подредиха своя щанд, на който подредиха засадените растения, брошурите с рецепти и самите репеленти. Интересът на публиката и журито беше голям. През втория ден публично представиха и защитиха своя проект. Участниците в оспорваното състезание бяха 21 отбора от цялата страна. Заслужено свищовските момичета получиха поощрителна награда от журито.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново