Първото професионално училище в България, създадено в Свищов, навърши 138 години

Публикувано на пт, 10 февр. 2023
277 четения

Държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев”, която е първото професионално училище в България, навърши 138 години на 9 февруари. Историята на училището започва десетилетие преди дарителския жест на неговия патрон – през 1883 г., когато е взето официалното решение на Народното събрание да се открие “Търговско училище”. За начало на практическото реализиране на идеята за създаване на школото в Свищов, се счита Княжески указ № 79 от 5 юли 1885 г., с който се утвърждава “Устав за откриването на Търговска Гимназия”. След избирането и на Училищното настоятелство, в негова най-голяма и най-важна цел се превръща построяването на сградата на учебното заведение.
Въпреки дарението на Хадживасилев, минават няколко години, докато българското правителство приеме и обяви, че ще подпомогне финансово построяването на сграда за Търговската гимназия в Свищов. През зимата на 1891 г. се обявява конкурс за изработването на архитектурен проект, в който вземат участие български и чуждестранни архитекти, като много от предложенията се открояват със стила и оригиналността си. Най-силно впечатление прави проектът на австрийския архитект Паул Бранк, който представя бъдещата сграда на Търговската гимназия като умален модел на сградата на Виенския държавен университет и спечелва конкурса.
Основният камък на Търговската гимназия е положен на 1 септември 1892 г. и нейният строеж продължава 40 месеца – до декември 1895 г. Стойността на сградата възлиза на 586 хил. лв.,а основни източници на тези пари са лихви, събрани по основния фонд, заем от ЮБНБ и помощ (подарък) от Държавата, разказва историята на училището.
Земетресението от 4 март 1977 г. разрушава тавана на гимназията, рухват аулата и учителската стая, цялото училище е напукано и представлява трогателна гледка, повреден е механичният часовник на покрива над централната фасада. Реставрирането на сградата е изключително трудно, отговорно и важно мероприятие, което продължава до 1984 г. В него са включени много български и чуждестранни специалисти – архитекти, инженери, художници и др.
Преди броени дни бе направена и първата символична копка, с която стартират нови ремонтни дейности по сградата на училището, на стойност близо 3 млн. лв. Те включват фасадна реставрация, подмяна на дограмата, поставяне на вътрешна топлоизолация, подмяна на енергоизточника, боядисване на стаи и коридори, ремонт на спортната площадка и частичен ремонт на покрива.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново