Първи български хор с изява в Румъния

Публикувано на вт, 28 май 2024
229 четения

Румъния е поредната държава, която Първи български хор ”Янко Мустаков” добави към картата на международните си изяви. На 26 май формацията при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” с диригент Веселина Митева, хормайстор Корнелия Чекелева и акомпанимент Елена Колева взе участие в популярен международен хоров фестивал за религиозна музика. Четиринадесетото издание на фестивала ”Светлина от светлината” се състоя в концертната зала “Николае Баланеску” под егидата на Регионалния център за съхранение и популяризиране на културните традиции на Гюргево, на Културния център „Йон Виня” и отдел „Култура” при община Гюргево.
Интересът към този фестивал е голям, затова по регламент участието е ограничено – до 12 поканени хора. Тази година те пристигнаха от Букурещ, Гюргево, Кълъраш, Плоещ, Браила и др., а от България – ПБХ ”Янко Мустаков” и Дамски хор ”Лира”, гр. Нови пазар.
Много топло и с възторжени аплодисменти публиката прие изпълненията на свищовския хор – „Благослови душе моя” (мелодия от Преображенския манастир), „Юбилате Део” на Питър Ейнджъл и „Глориа” из Празнична меса от Джон Левит. На диригентите бяха връчени почетни дипломи и плакети, а самият форум завърши с обща снимка на всички хорови формации на сцената и едно мощно и заедно изпято „Браво, брависимо”.
Седмица преди изявата в международния хоров фестивал, ПБХ ”Янко Мустаков” взе участие в шестото поредно издание на Националния православен фестивал ”Св. Св. Кирил и Методий” в Попово. Събитието се провежда под егидата на Светия синод на Българската православна църква с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум. Фестивалът включваше църковни хорови концерти на участниците на читалищни сцени и в православни храмове в населени места в община Попово и завърши с гала-концерт ”За слава Божия” в залата на Дом на културата ”Димо Коларов” – гр. Попово. За пореден път с прекрасните си изпълнения ПБХ ”Янко Мустаков” завладя публиката и получи много аплодисменти, благодарности и възпоменателен плакет от организаторите.
Транспортът за пътуванията на ПБХ „Янко Мустаков” до Гюргево, Румъния и до Попово, обл. Търговище, беше осигурен от Община Свищов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново